Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 15 august 2021

Testări medicale gratuite în şase judeţe Caravana "Nu am făcut destul 2021" - ediţia a opta


 În perioada august - octombrie, peste o mie de persoane din mediul rural beneficiază de investigaţii medicale gratuite în cadrul caravanei "Nu am făcut destul", organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Analize de sânge (hemogramă şi PSA pentru prostată), de urină (pentru cancerul renal), ecografii mamare (şi trimitere la mamografii unde există suspiciuni de cancer mamar), dermatoscopii (o metodă modernă şi rapidă, neinvazivă, de examinare a pielii, utilă în diagnosticul a numeroase afecţiuni dermatologice), EKG, indice de masă corporală, teste instant de glicemie şi colesterol, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar şi boli cardiovasculare, teste de anticorpi COVID făcute de medici specialişti, medici rezidenţi şi studenţi la Medicină din Bucureşti şi Craiova.

Caravana este la a opta ediţie şi anul acesta ajunge în 12 localităţi din 6 judeţe: Tulcea, Brăila, Teleorman, Călăraşi, Constanţa şi Buzău. Având în vedere situaţia epidemiologică generată de coronavirus, testările se fac doar pe bază de programare. Locul şi orele pentru testări vor fi afişate la primărie şi în alte puncte importante din fiecare sat.

Calendarul caravanei "Nu am făcut destul 2021":
14 august - jud. Tulcea, comuna Sarichioi
15 august - jud. Tulcea, comuna Sarichioi
21 august - jud. Brăila, comuna Tufeşti
22 august - jud. Brăila, comuna Tufeşti
28 sugust - jud. Brăila, comuna Gropeni
29 august - jud. Brăila, comuna Stăncuţa
4 septembrie - jud. Teleorman, comuna Islaz
5 septembrie - jud. Teleorman, comuna Islaz
11 septembrie - jud. Călăraşi, comuna Văsilaţi
12 septembrie - jud. Călăraşi, comuna Grădiştea
18 septembrie - jud. Constanţa, comuna Grădina
19 septembrie - jud. Constanţa, comuna Cuza Vodă
25 septembrie - jud. Constanţa, comuna Mircea Vodă
26 septembrie - jud. Constanţa, comuna Crucea
2 octombrie - jud. Buzău, comuna Berca
3 octombrie - jud. Buzău, comuna Berca

"Pentru foarte mulţi locuitori din mediul rural, spitalele sunt inaccesibile din punct de vedere al distanţei. Dată fiind pandemia, caravana noastră este cu atât mai utilă." spune Cezar Irimia, preşedinte FABC.

O componentă foarte importantă a campaniei, pe lângă testări, o reprezintă informarea şi educarea pacienţilor. De aceea, în spaţiile de investigaţii vor exista pliante şi afişe cu informaţii despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian şi melanom (o formă de cancer de piele), dar şi despre importanţa efectuării analizelor anuale de sânge.

Accesul în spaţiul testărilor se va face numai în urma unui triaj. Toate persoanele prezente (medici, pacienţi, organizatori) vor respecta măsurile de protecţie: păstrarea distanţei corespunzătoare, purtarea măştii şi folosirea dezinfectantului pus la dispoziţie de organizatori. În plus, atât şi medicii, cât şi organizatorii sunt fie vaccinaţi, fie testaţi Covid-19.

În cele şapte ediţii precedente, caravana a ajuns în 35 de judeţe din ţară, au fost testate peste 7000 de persoane din mediul rural cu implicarea a peste 500 de medici, asistente şi studenţi voluntari şi au fost diagnosticate 5 paciente cu cancer mamar.

România este în continuare una dintre ultimele două ţări din Europa care nu au program naţional de screening pentru cancerul mamar. De aceea, organizatorii îşi doresc să tragă un semnal de alarmă în faţa autorităţilor şi să ofere acces la servicii medicale şi la diagnostic în această perioadă dificilă.

Caravana "Nu am făcut destul" este organizată de FABC şi APCR şi este susţinută Janssen, Pfizer, Roche, Servier, Merck, Synevo, Novartis, Bristol Myers Squibb, Sanofi, Farmaciile Alphega, AstraZeneca.

Parteneri medicali: Caravana cu medici, Medist Imaging&POC, Împreună pentru sănătatea rurală şi ASMTMC.


Mai multe detalii despre campanie şi programul la zi al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu