Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 26 august 2021

Părerea ta contează: Împreună, pentru ape mai curate în Banat!


Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat are publicat pe website chestionarul la Planul de Management Bazinal al Spatiului Hidrografic Banat IIIprin care publicul interesat își poate aduce contribuția la acest proiect al  Planului de Management actualizat al Spațiului Hidrografic Banat III (2022-2027).Acesta este disponibil în secțiunea Consultare Publică.

În acest context, consultarea publică este privită ca o

colaborare între toți utilizatorii apei și specialiștii ABA Banat, interesați să găsescă soluții provocărilor cu care ne confruntăm atunci când folosim apa în diferite scopuri.

Chestionarul  a fost conceput având un dublu rol: informativ-educativ și de a solicita opinia factorilor interesați în domeniul gospodăririi apelor, adică acele persoane, organizații și instituții cu rol direct și indirect în protejarea apelor și prevenirea deteriorării lor.

Pentru a facilita interacțiunea cu factorii interesați, am pus la dispoziția acestora și chestionarul online, care poate fi completat și trimis către noi în cel mai scurt timp.

Echipa noastră de specialiști este disponibilă să preia sugestiile dumneavoastră până la data de 30 decembrie 2021. Acestea pot fi transmise fie direct de pe site prin completarea chestionarului disponibil în format online, fie prin completarea acestuia după ce îl descărcați. Dacă optați pentru a doua variantă, chestionarul, cu propunerile dumneavoastră, îl puteți trimite prin email, la adresa diana.cristescu@dab.rowater.rosau prin poștă, pe adresa instituției, în atenția Dianei Cristescu.

După cum se știe deja, în Planul de Management actualizat al SH Banatse vizează îndeplinirea obiectivelor de mediu până în anul 2027. Mai exact, acestea se referă la menținerea și atingerea stării bune a corpurilor de apă (de suprafață și subterane)* din Spațiul Hidrografic Banat. Acest lucru se poate realiza: prin identificarea presiunilor antropice** importante şi a impactului acestora asupra stării apelor de suprafaţă şi subterane, apoi prin măsuri, acţiuni, soluţii şi lucrări pentru stoparea sau diminuarea efectelor negative ale activităţilor umane și prin reducerea poluării.

Observațiile și propunerile vor fi analizate, iar cele ce aduc plus valoare managementului resurselor de apă din S.H. Banatvor fi incluse în Planul de Management actualizat. Astfel, la finalul procesului, va fi  identificatși implementat un set optim de măsuri, necesar menținerii și atingerii stării bune a apelor din Banat.

Compartiment Relații cu Presa a Administrației Bazinale de Apă Banat

Facebook:  @Apele Romane Banat 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu