
Poliţiştii de ordine publică, proximitate, dar şi specialiştii în prevenire au organizat 2240 de patrulări în zona şcolilor, 289 de acţiuni şi au participat la 524 de şedinţe.
De fiecare unitate de învăţământ răspunde câte un poliţist, ale cărui date de contact se regăsesc pe panourile de informare din şcoli pentru a putea fi sunat atunci când în şcoală sau în zona adiacentă a acesteia are loc un incident.
În ultima perioadă poliţiştii de ordine publică şi ofiţerul de prevenire desfăşoară activităţi în unităţile de învăţământ din mediul rural, scopul fiind de a prevenii delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor. Oamenii legii le explică copiilor riscurile la care se supun dacă comit o faptă penală şi îi învaţă cum să evite sau să aplaneze eventualele conflicte. Cauzele violenţei în şcoală a fost de asemenea unul dintre subiectele abordate în lecţiile susţinute de profesorii în uniformă. Poliţiştii rutieri au fost şi ei prezenţi la cursurile din şcoală oferind elevilor lecţii de „Educaţie rutieră, educaţie pentru viaţă!”.
Având în vedere toate aceste activităţi, în primul trimestru al anului 2013, se constatată o scădere a faptelor comise în şcoli sau în zona adiacentă acestora, numărul acestora fiind de 6 faţă de 11 câte s-au înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea, patru au avut loc în şcoală iar două în zona adiacentă acestora. De menţionat este faptul că aceste fapte nu reprezintă infracţiuni grave, ci un număr de cinci sunt de lovire sau alte violenţe şi una de furt.
În trei dintre cazuri autori au fost elevi, în celelalte trei alte categorii de persoane, dar în toate victime au fost elevi.
Atât la începerea cursurilor, cât şi la finalizarea acestora, poliţiştii sunt prezenţi la unităţile de învăţământ care se regăsesc în zona fiecăruia de competenţă pentru a preveni faptele de violenţă şi pentru a asigura climatul de ordine şi linişte de publică de care au nevoie elevii dar şi profesorii.
Între unităţile de învăţământ şi poliţie există protocoale de colaborare fiind organizate şi desfăşurate diverse activităţi cu caracter preventiv sau concursuri cu scopul ca poliţistul să fie privit drept prietenul copiilor şi nu doar ca om al legii.
Pe lângă elevii din şcoli, în vizor au fost şi minorii lipsiţi de supraveghere, fiind identificaţi un număr de 81 pe raza întregului judeţ, dintre care 66 au fost predaţi familiilor iar 15 centrelor de ocrotire. Pentru lipsa de supraveghere a copiilor, 9 părinţi sau tutori au fost sancţionaţi.
I.P.J.C-S
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu