Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 2 martie 2023

Autoritatea Vamală Română şi Academia de Studii Economice din Bucureşti lansează programul postuniversitar "Expert vamal"


Procesul educaţional, gestionarea cunoştinţelor şi asigurarea transmiterii acestora transformă noii angajaţi într-o resursă valoroasă în administraţiile publice şi le sporeşte sentimentul de mândrie profesională. Tinerii lucrători vamali au adesea puncte forte deosebite, dar trebuie să dobândească experienţa şi expertiza specifice activităţii în acest domeniu. De aceea abordarea învăţării continue trebuie să fie înrădăcinată în cultura administraţiei şi menţinută pe întreg parcursul carierei angajaţilor. Ea necesită atât relaţii dinamice inter-generaţionale, cât şi o atitudine orientată spre exterior, caracterizată prin schimburi de experienţă cu actorii implicaţi în circulaţia mărfurilor şi pasagerilor, precum şi cu furnizorii de servicii şi cu mediul academic.

În acest context, la data de 1 martie 2023, Autoritatea Vamală Română în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Bucureşti a avut deosebita onoare de a lansa primul program post-universitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul vamal. Printre disciplinele pe care cursanţii le vor aprofunda pe parcursul acestui program se numără afaceri şi logistică internaţională, noţiuni introductive în activitatea vamală, expertiza mărfurilor, elemente de taxare, valoarea în vamă, datorie vamală şi garanţii, regimuri vamale şi regimul fiscal al produselor accizabile.

"Având în vedere complexitatea politicii vamale a Uniunii Europene, domeniul de aplicare multinaţional, dinamica acesteia în contextul creşterii importanţei asigurării securităţii întregului spaţiu unional şi pentru facilitarea aplicării acestei politici cu un grad sporit de competenţă, astăzi, Academia de Studii Economice din Bucureşti împreună cu Autoritatea Vamală Română demarează programul de studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională "Expert Vamal". Cu o durată de 90 de ore, derulate pe parcursul a două luni calendaristice, programul se adresează personalului din cadrul Autorităţii Vamale Romane, specialiştilor în domeniul afacerilor internaţionale, comisionarilor vamali şi reprezentanţilor vamali, contribuind la creşterea gradului de expertiză relevantă pentru cursanţi şi la formarea de specialişti in domeniul vamal. Astfel, programul va dezvolta competenţele exercitării profesiei de expert vamal, cursurile fiind susţinute atât de profesori universitari din cadrul ASE cât şi de specialişti din cadrul Autoritatii Vamale Române.", a afirmat dl. Prof. univ. dr. Dorel Mihai Paraschiv, prorector cu relaţiile cu mediul economico-social şi viaţa studenţească la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

"Plasarea capitalului uman, şi în special a noii generaţii, în centrul transformării Vămii este o abordare pe care Autoritatea Vamală Română o susţine încă de la înfiiinţare. Formarea generaţiilor viitoare este o prioritate pentru noi, şi suntem mândri că am reuşit, în parteneriat cu una dintre cele mai prestigionase instituţii de învătământ din ţară, Academia de Studii Economice din Bucureşti, să lansăm acest program postuniversitar de pregătire a experţilor vamali. Venim astfel în întâmpinarea pregătirii lucrătorilor vamali care s-au alăturat familiei nostre şi a celor care doresc să ni se alăture în viitor.", a declarat dl. Bogdan-Lari Mihei, preşedintele Autorităţii Vamale Române.

Descrierea Academiei de Studii Economice din Bucureşti:

Academia de Studii Economice din Bucureşti este liderul învăţământului superior economic şi de administraţie publică din România şi Europa de Sud-Est, bine poziţionată în rankingurile internaţionale de prestigiu. Cu o tradiţie de 110 ani, ASE este o universitate modernă, care se adaptează constant la provocările economiei de piaţă în strânsă legătură cu cerinţele mediului de afaceri, oferind mereu noi oportunităţi celor 25.000 de studenţi români şi străini. Academia de Studii Economice din Bucureşti se mândreşte cu cei 350.000 de absolvenţi, care s-au remarcat, după absolvire, ca profesionişti de excepţie în toate domeniile vieţii economice şi sociale, atât în România, cât şi în străinătate.

Autoritatea Vamală Română - Biroul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass Media

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu