Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 7 iulie 2016

Noi reglementări privind activitatea de digitizare şi actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole

Guvernul a adoptat astăzi, printr-o Ordonanță de Urgență, noi reglementări cu privire la activitatea de digitizare şi actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS - Land Parcels Identification System-LPIS) pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în conformitate cu noile regulamente europene.
Potrivit actului normativ, activitatea de digitizare şi actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole reprezintă activitate de interes național.
Actul normativ prevede ca, în perioada iulie 2016-decembrie 2020, suprafaţa anuală care urmează a fi digitizată de către Ministerul Apărării Naţionale, să fie de cel mult 21.000 km2, urmând ca suprafața rămasă ce o depășește pe cea care revine în sarcina MApN să se realizeze de Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), cu personal din structurile sale de specialitate, structuri ce vor fi consolidate pentru a desfășura întreaga activitate reglementată de digitizare şi actualizare a LPIS.
Până în prezent, activitatea de digitizare şi actualizare a LPIS, realizată pe baza  ortofotoplanurilor color, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), era executată exclusiv de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN), respectiv de către Direcţia Topografică Militară. Ca urmare a diminuării personalului responsabil din cadrul MApN, există riscul ca activitatea de digitizare şi actualizare LPIS pe anul 2016 să nu se poată realiza la timp, iar întârzierile ce decurg putând atrage penalităţi aplicate de Comisia Europeană pentru neactualizarea LPIS între 2% și 30% din pachetul financiar alocat României pentru plățile directe. Întârzierile sunt constatate de misiunile de audit ale Comisiei Europene care au loc cel târziu o dată la doi ani și vizează anul curent și anul anterior de cerere de plată.
Punerea în aplicare a noilor reglementări se va realiza în baza unui protocol, care se va încheia între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Apărării Naționale, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare o ordonanței.
Prin protocolul încheiat, structurile MApN care execută activitatea de digitizare şi actualizare a LPIS se vor stabili de către ministrul apărării naționale, iar structurile MADR beneficiare ale activității de digitizare şi actualizare a LPIS de către ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.
De asemenea, se vor încheia anual contracte de prestări de servicii între structurile desemnate ale MApN şi MADR, pentru anul 2016 contractele se vor încheia în termen de 10 zile de la semnarea protocolului, în limita bugetului aprobat al APIA pentru anul 2016.
Măsurile adoptate au fost necesare pentru actualizarea la timp a LPIS în conformitate cu noile regulamente europene şi evitarea penalităților aplicate de Comisia Europeană, precum şi pentru a se elimina riscul excluderii, parțiale şi totale, a României de la finanțarea europeană (Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR) a cheltuielilor privind măsurile de sprijin, ceea ce ar putea crea blocaje în efectuarea plăților către fermieri.

Informații suplimentare
Pentru actualizarea LPIS este necesară digitizarea/verificarea a unei suprafețe de minim 40.000 km2 pe an pentru a putea acoperi până în 2020 cei aproximativ 130.000 km2 delimitați ca suprafețe agricole. Pe lângă această suprafață sunt necesare digitizări suplimentare în conformitate cu Documentul de lucru DSCG/2014/33 - FINAL al CE ”Document de orientare privind sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS) în temeiul articolelor 5, 9 şi 10 din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014” și cu Documentul de lucru DSCG/2014/31-FINAL al CE (Ghid privind stabilirea stratului ZIE (Zone de interes ecologic) menţionat la articolul 70(2) al Regulamentului (UE) nr.1306/2013). 

Biroul de presa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu