Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 7 mai 2016

Măsurile pe care Guvernul le are învedere în domeniul sănătății

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a susținutastăzi, la Palatul Victoria, următoareadeclarație de presă:  
”În ultima perioadă au apărutînspațiul public o serie de informațiișisuspiciuni legate de situația din sectorul de sănătate. Au apărutsuspiciunilegat de stadiuinfecțiilornozocomiale, de utilizareainadecavată a secțiilor de sănătate din spitalesau de eficiențautilizăriidezinfectanțiilorintraspitalicești.
Pentru a clarifica, mențineșirecăștigaîncredereaînsectorulsanitar, premierul Dacian Cioloșvaconsidera, din acest moment, sectorul de sănatateprioritateanumărulunupentruurmătoareleluni. Înconsecință, Guvernulîșiasumă o serie de măsuri, uneleurgente, petermenscurt, pentrudetensionareasituațieiactualeșialtestructurale, pentruperioadaimediaturmătoare.
Înconsecință, măsurilepetermenscurtsunt:
Corpul de Control a Primului-Ministruvademara un control la nivelulComisiei de Biocid, de pelângă Ministerul Sănătății, comisie care stabileștecaietele de sarcinișicriteriile de utilizare a dezinfectanțilorintraspitalicești. Vremsăștimdacăcriteriile au fostrespectateșidacă s-au respectattoatestandardelepentruprocedurileacreditate de dezinfecție.
Totodată, Corpul de Control al Primului-Ministruvaanalizarigoareametodologică a inspecțiilor de sanitațierealizate de Ministerul Sănătățiiînultimelezile, pentru a aveagaranțiacorectitudiniirezultatelor din ultimelezile. Încazcontrar, rezultateleacestorcontroalevor fi trimiseParchetului care deja s-a sesizatînlegatură cu o serie de probleme dinsistem, pentru a fi utilizateînanchetaaflatăînderulare.
Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloșvasolicitamăsurile administrative care se impun.  Reamintesccă, înacest moment,Corpul de Control analizeazădeclarațiilecontraditorii legate de folosireaSecției de Arși a SpitaluluiFloreasca.
Tot înceeacepriveştemăsurilepetermenscurt, Guvernulpregăteştepentruurmătoareaşedinţă de Guvern o HG prin care se voralocafonduripentruacreditarealaboratorului ICECHIM, înprocedură de urgenţă. E inacceptabilsă nu existe un laboratoracreditat din 2007 şisă nu putemavea o rigoarecertificatăînceeacepriveşteanalizelespitaliceşti. Vom continua săutilizămexpertizalaboratoruluişisătrimitempentruanalizeeșantioanele de teste, inclusivpentruconcentraţiaproduselor de dezinfecţie.
De asemenea, premieruli-a cerutministrului Patriciu AchimașCadariusăimplementezeacceleratprogramul de măsuriîmpotrivainfecţiilornozocomialeanunţatsăptămânatrecută.
Premierul Dacian Cioloș aşteaptă, de asemenea, ca organele de cercetarepenalăsăvină cu concluziiîncelmaiscurttimpposibil, astfelîncâtGuvernulsăpoatăluamăsurile care decurgşi care ţin de competențaExecutivului.
Măsurile structurale pe care Guvernul le are în vedere țin de reabilitarea profundă a infrastructurii de sănătate.
Avem o infrastructură spitalicească veche și suntem datori să reîncepem construcția de unități spitalicești. Este momentul să anunțăm programul de parteneriat public-privat de reconstrucție a două spitale noi, ale căror studii de fezabilitate sunt încheiate în acest moment: Spitalul de copii Marie Curie și Institutul de boli cardiovasculare C.C. Iliescu, în București. Sunt programe-pilot care vor putea fi continuate cu alte obiective, în perioada următoare. De asemenea, vom accelera proiectele cu finanțare europeană pentru construcția celor trei spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj.
Toate crizele din ultimele luni au demonstrat că în sectorul de sănătate avem disfuncții manageriale serioase, pe care nimeni nu le-a abordat în ultimii ani. Este momentul ca ele să nu mai fie neglijate. Este nevoie de o regândire a modului în care sunt respectate contractele de management în spitalele publice și a modului în care unitățile spitalicești se subordonează autorităţilor centrale și locale. Guvernul va aborda și aceste probleme.
Considerăm că toate aceste măsuri pot să contribuie la recâștigarea încrederii în sistemul de sănătate și vrem să colaborăm, pentru aceasta, cu toți factorii din sistem – medici, manageri, asociații profesionale și neguvernamentale”
Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu