Raport
privind modul de respectare a prevederilor legale privind etichetarea, depozitarea
şi modul de comercializare a alimentelor uşor perisabile din punct de vedere microbiologic
în unităţile de alimentaţie publică şi unităţile de comercializare cu amănuntul
În perioada 09.03 –08.04.2016, s-a desfăşurat o acţiune de control de verificare privind modul de respectare a prevederilor legale privind etichetarea, depozitarea şi modul de comercializare a alimentelor uşor perisabile din punct de vedere microbiologic în unităţile de alimentaţie publică şi unităţile de comercializare cu amănuntul.
- Regulamentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare;
- OG nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 363/ 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare;
- HG nr.947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare ( nu se aplică în unităţile de alimentaţie publică);
- HG nr.530/2001 pentru aprobarea Instrucţiunilor de metrologie legală;
- Ordinul nr. 72/2010 privind unele măsuri de informare a consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.
1. Calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate:
- verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare;
Nu s-au constatat abateri
- încadrarea în cantitatea netă, respectiv volumul net, declarate/ respectarea cantitatii/ volumului/ porţie;
Nu s-au constatat abateri
- încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limită de consum (termen de valabilitate) atât pentru alimentele comercializate ca atare cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate);
La cinci operatori economici au fost depistate la comercializare diverse sortimente de bere, aripi pui, mici ce aveau termen de valabilitate depăşit fiind încălcate prevederile art. 5 alin. 1 din OG. 21/1992 actualizată, motiv pentru care operatorii economici au fost sanctionaţi contraventional cu amenzi in cuantum de 9000 lei, iar produsele cu data durabilităţii minimale depăşită în cantitate de 90,6 kg şi valoare de 933 lei au fost oprite definitiv de la comercializare şi distruse.
- dupa caz, respectarea reţetelor de fabricaţie pentru mâncărurile preparate;
Nu s-au constatat abateri
2. Condiţii de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor
- respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea alimentelor (capacitate de depozitare, starea ambalajelor, respectarea temperaturii de transport/ depozitare / expunere, dotarea spaţiilor de depozitare, etc);
Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2000 lei pentru că la data şi ora controlului nu respecta condiţiile de depozitare prevazute de producator pentru 25 kg pulpe de pui , motiv pentru care a fost aplicată măsura complementară de oprire definitiva de la comercializare a produselor cu abateri în cantitate de 25 kg şi valoare de 500 lei.
3. Verificarea respectării prevederilor legale privind informarea consumatorilor, pentru:
- alimentele şi băuturile comercializate ca atare;
Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1000 lei pentru că la data şi ora controlului nu informa consumatorii în chioşcul de incintă şcolară despre denumirea producătorului, denumirea produselor, ingredientele şi alergenii conţinuţi la produsele de panificaţie şi s-a dispus măsura complementară de oprire temporară de la comercializare a produselor cu abateri de etichetare în cantitate de 1 kg şi valoare de 22 lei până la remedierea deficienţelor de etichetare.
- mâncărurile şi alimentele utilizate la prepararea mâncărurilor;
Şase operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 5000 lei şi un avertisment pentru că la data şi ora controlului utilizau în blocul alimentar materii prime la care elementele de identificare şi caracterizare nu erau complete , iar produsele cu abateri de etichetare în cantitate de 16 kg şi valoare de 723 lei au fost oprite temporar de la utilizare.
4. Dotare bucătării şi saloane de consumaţie:
- bucatării - compartimentarea corespunzătoare a bucătăriei; dotarea aparatură de control; dotarea cu ustensile, dispozitive necesare activităţii din bucătărie; spaţii de depozitare pentru: alimente şi băuturi (inclusiv spaţii frigorifice), ambalaje, resturi menajere etc. ; funcţionarea corespunzătoare a instalaţiilor de apă curentă caldă/rece, de iluminat şi a celor sanitare; existenţa cântarelor/dispozitive verificate metrologic; desfăşurarea fluxului într-un singur sens cu evitarea încrucişării fazelor insalubre cu cele salubre;
Trei operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum de 4000 lei şi un avertisment pentru că la data şi ora controlului nu aveau verificare metrologică la cântarul utilizat în blocul alimentar, încălcând astfel prevederile art 11 alin. 1 din OG nr. 21/1992 actualizată, iar un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu avertisment pentru că la data şi ora controlului avea cântarul utilizat în blocul alimentar defect.
- saloane de servire funcţie de tipul şi categoria unităţii (restaurant, bar, unităţi fast-food etc);
Nu s-au constatat abateri
5. Afişarea preţurilor
- preţul de vânzare şi preţul pe unitatea de măsură în cazul produselor alimentare comercializate cu amănuntul;
Un operator economic vânzător en detail a fost sancţionat contravenţional cu avertisment, pentru că la data şi ora controlului nu avea afişat gramajul la cornuri.
- existenţa, după caz, a listei meniu, a listelor afişate sau a etichetelor cu preţurile de vânzare a preparatelor şi a băuturilor oferite consumatorilor în unităţile de alimentaţie publică;
Patru operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 4000 lei, pentru că la data şi ora controlului nu aveau specificate în lista meniu preţurile şi preţul/gramaj la preparatele culinare.
Şapte operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment, pentru că la data şi ora controlului nu aveau specificate în lista meniu gramajele la toate preparatele culinare.
Douazecişiunu de operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 17000 lei şi 9 avertismente, pentru că la data şi ora controlului nu aveau specificaţi în lista meniu factorii alergeni prevăzuţi în Anexa 2 din Regulamentul UE nr. 1169/2011 şi consumatorii nu erau informaţi cu privire la substanţele alergene conţinute de preparatele culinare.
6. Legalitatea funcţionării unităţilor (chioşcuri, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, etc.): existenţa registrului unic de control, afişarea numărului de telefon TELEFONUL CONSUMATORILOR conform Ordinului nr. 72/2010 privind unele măsuri de informare a consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.
Un operator economic a fost sancţionat contravenţional potrivit prevederilor art. 8 lit. a) din Legea nr. 252/2003 cu amendă în cuantum de 500 lei, pentru că la data şi ora controlului nu avea achiziţionat registrul unic de control.
Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu avertisment, pentru că la data şi ora controlului nu avea afişată denumirea firmei .
Sancţiuni şi măsuri dispuse
În urma desfăşurării acestei acţiuni de control au fost încheiate 83 documente de control prin care au fost întocmite 31 PVC-uri şi 52 PVCC-uri prin care au fost aplicate 21 avertismente şi 31 amenzi contravenţionale în cuantum total de 42500 lei , a fost aplicată măsura complementară a distrugerii pentru 115,6 KG de produse cu data durabilităţii minimale depăşită în valoare de 1433 LEI şi masura complementară de oprire temporară de la comercializare/utilizare a materiilor prime cu deficienţe de etichetare în cantitate de 17 kg şi valoare de 745 lei .
COMISAR ŞEF ADJUNCT REGIUNEA VEST
ING. SCOROBETE ISABELLE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu