Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 5 mai 2016

Modul de respectare a prevederilor legale privind etichetarea, depozitarea şi modul de comercializare a alimentelor uşor perisabile

  Raport
privind modul de respectare a prevederilor legale privind etichetarea, depozitarea
şi modul de comercializare a alimentelor uşor perisabile din punct de vedere microbiologic
în unităţile de alimentaţie publică şi unităţile de comercializare cu amănuntul


În perioada 09.03 –08.04.2016, s-a desfăşurat o acţiune de control de verificare privind modul de respectare a prevederilor legale privind etichetarea, depozitarea şi modul de comercializare a alimentelor uşor perisabile din punct de vedere microbiologic în unităţile de alimentaţie publică şi unităţile de comercializare cu amănuntul.
Cadrul legal, nelimitativ, urmărit este următorul:
-               Regulamentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare;
-               OG nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare;
-               Legea nr. 363/ 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare;
-               HG nr.947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare ( nu se aplică în unităţile de alimentaţie publică);
-               HG nr.530/2001 pentru aprobarea Instrucţiunilor de metrologie legală;
-               Ordinul nr. 72/2010 privind unele măsuri de informare a consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.

1. Calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate:
-       verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare;
Nu s-au constatat abateri
-       încadrarea în cantitatea netă, respectiv volumul net, declarate/ respectarea cantitatii/ volumului/ porţie;
Nu s-au constatat abateri
-       încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limită de consum (termen de valabilitate) atât pentru alimentele comercializate ca atare cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate);
            La cinci operatori economici au fost depistate la comercializare diverse sortimente de bere, aripi pui, mici ce aveau termen de valabilitate depăşit fiind încălcate prevederile art. 5 alin. 1 din OG. 21/1992 actualizată, motiv pentru care operatorii economici au fost sanctionaţi contraventional cu amenzi in cuantum de 9000 lei, iar produsele cu data durabilităţii minimale depăşită în cantitate de 90,6 kg şi valoare de 933 lei au fost oprite definitiv de la comercializare şi distruse.



-       dupa caz, respectarea reţetelor de fabricaţie pentru mâncărurile preparate;
Nu s-au constatat abateri

2. Condiţii de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor
-       respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea alimentelor (capacitate de depozitare, starea ambalajelor, respectarea temperaturii de transport/ depozitare / expunere, dotarea spaţiilor de depozitare, etc);
Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2000 lei pentru că la data şi ora controlului nu respecta condiţiile de depozitare prevazute de producator pentru 25 kg pulpe de pui , motiv pentru care a fost aplicată măsura complementară de oprire definitiva de la comercializare a produselor cu abateri în cantitate de 25 kg şi valoare de 500 lei.

3. Verificarea respectării prevederilor legale privind informarea consumatorilor,  pentru:
-       alimentele şi băuturile comercializate ca atare;
Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1000 lei pentru că la data şi ora controlului nu informa consumatorii în chioşcul de incintă şcolară despre denumirea producătorului, denumirea produselor, ingredientele şi alergenii conţinuţi la produsele de panificaţie şi s-a dispus măsura complementară de oprire temporară de la comercializare a produselor cu abateri de etichetare în cantitate de 1 kg şi valoare de 22 lei până la remedierea deficienţelor de etichetare.

-       mâncărurile şi alimentele utilizate la prepararea mâncărurilor;
Şase operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 5000 lei şi un avertisment pentru că la data şi ora controlului utilizau în blocul alimentar materii prime la  care elementele de identificare şi caracterizare nu erau complete , iar produsele cu abateri de etichetare în cantitate de 16 kg şi valoare de 723 lei  au fost oprite temporar de la utilizare.


4. Dotare bucătării şi saloane de consumaţie:
 - bucatării - compartimentarea corespunzătoare a bucătăriei; dotarea aparatură de control; dotarea cu ustensile, dispozitive necesare activităţii din bucătărie; spaţii de depozitare pentru: alimente şi băuturi (inclusiv spaţii frigorifice), ambalaje, resturi menajere etc. ; funcţionarea corespunzătoare a instalaţiilor de apă curentă caldă/rece, de iluminat  şi a celor sanitare; existenţa cântarelor/dispozitive verificate metrologic; desfăşurarea fluxului într-un singur sens cu evitarea încrucişării fazelor insalubre cu cele salubre;
Trei operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum de 4000 lei şi un avertisment pentru că la data şi ora controlului nu aveau verificare metrologică la cântarul utilizat în blocul alimentar, încălcând astfel prevederile art 11 alin. 1 din OG nr. 21/1992 actualizată, iar un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu avertisment pentru că la data şi ora controlului   avea  cântarul utilizat în blocul alimentar defect.

 - saloane de servire funcţie de tipul şi categoria unităţii (restaurant, bar, unităţi fast-food etc);  
Nu s-au constatat abateri


5. Afişarea preţurilor
-               preţul de vânzare şi preţul pe unitatea de măsură în cazul produselor alimentare comercializate cu amănuntul;
Un operator economic vânzător en detail a fost sancţionat contravenţional cu avertisment, pentru că la data şi ora controlului nu avea afişat gramajul la cornuri.

-               existenţa, după caz, a listei meniu, a listelor afişate sau a etichetelor cu preţurile de vânzare a preparatelor şi a băuturilor oferite consumatorilor în unităţile de alimentaţie publică;
Patru operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 4000 lei, pentru că la data şi ora controlului nu aveau specificate în lista meniu preţurile şi preţul/gramaj la preparatele culinare.
Şapte operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment, pentru că la data şi ora controlului nu aveau specificate în lista meniu gramajele la toate preparatele culinare.
Douazecişiunu de operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 17000 lei şi 9 avertismente, pentru că la data şi ora controlului nu aveau specificaţi în lista meniu factorii alergeni prevăzuţi în Anexa 2 din Regulamentul UE nr. 1169/2011 şi consumatorii nu erau informaţi cu privire la substanţele alergene conţinute de preparatele culinare.

6. Legalitatea funcţionării unităţilor (chioşcuri, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie  publică, etc.): existenţa registrului unic de control, afişarea numărului de telefon TELEFONUL CONSUMATORILOR  conform Ordinului nr. 72/2010 privind unele măsuri de informare a consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.
Un operator economic a fost sancţionat contravenţional potrivit prevederilor art. 8 lit. a) din Legea nr. 252/2003 cu amendă în cuantum de 500 lei, pentru că la data şi ora controlului nu avea achiziţionat registrul unic de control.
Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu avertisment, pentru că la data şi ora controlului nu avea afişată denumirea firmei .

Sancţiuni şi măsuri dispuse

În urma desfăşurării acestei acţiuni de control au fost încheiate 83 documente de control prin care au fost întocmite 31 PVC-uri şi 52 PVCC-uri prin care au fost aplicate 21 avertismente şi 31 amenzi contravenţionale în cuantum total de 42500 lei , a fost aplicată măsura complementară a distrugerii pentru 115,6 KG  de produse cu data durabilităţii minimale depăşită în valoare de 1433 LEI şi masura complementară de oprire temporară de la comercializare/utilizare a materiilor prime cu deficienţe de etichetare în cantitate de 17 kg şi valoare de 745 lei .

                                                                                               
COMISAR ŞEF ADJUNCT  REGIUNEA VEST                                                          
ING. SCOROBETE ISABELLE



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu