Caraş-Severin;
-
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin.
INFORMARE PRIVIND CONSECINŢELE
CULTIVĂRII ÎN ROMÂNIA A PLANTELOR MODIFICATE GENETIC
Plantele
modificate genetic au reprezentat în ultimele două decenii unul dintre cele mai
controversate domenii ale ştiinţei. Introduse în 1995 în SUA şi în Canada,
culturile de plante modificate genetic sunt utilizate astăzi de peste 15
milioane de agricultori din 25 de ţări, iar producţia mondială a ajuns la 156 de
milioane de hectare cultivate în SUA, Canada, America de Sud şi India.
Temerile iniţiale referitoare la
efectul pe care plantele modificate genetic ar fi putut să îl aibă asupra
mediului înconjurător nu au fost confirmate. Au trecut mai mult de 30 de ani de
atunci şi nimeni nu poate spune, cu dovezi ştiinţifice imbatabile, care sunt
efectele plantelor transgenice asupra sănătăţii umane şi a mediului.
ORGANISM MODIFICAT GENETIC (OMG)=
înseamnă
orice organism, cu excepția ființelor umane, în care materialul genetic a fost
modificat printr-o modalitate ce nu se produce natural prin împerechere și /sau
recombinare naturală (art.2, alin.2- Directiva 2001/18).
România
, ca stat membru a adoptat Legislația
europeană în domeniu și anume:
- OMG
trebuie autorizate (Directiva 2001/18 și Regulamentul
1829/2003)
- Trasabilitatea OMG trebuie asigurată
Concept
introdus legal de Regulamentul 178/2002, dezvoltat special pentru alimente și
furaje modificate genetic de Regulamentele 1829/2003 și 1830/2003
-
Produsele modificate genetic trebuie să fie etichetate
Regulamentele
1829/2003 și 1830/2003.
Legislație europeană
1.Regulamentul nr.1829/2003 al Parlamentului European și al Consișiului
privind alimentele și furajele modificate genetic - stabilește procedura
comunitară de autorizare a alimentelor
și furajelor modificate genetic și regulile de trasabilitate și etichetare ce
trebuie respectate de operatorii implicați.
2. Regulamentul nr. 1830/2003 al Parlamentului European și
al consililui privind trasabilitatea și etichetarea organismelor modificate
genetic și trasabilitatea și etichetarea alimentelor și furajelor modificate
genetic - stabilește regulile detaliate privind trasabilitatea și etichetarea OMG dar și a alimentelor și
furajelor produse și /sau provenite din acestea.
Legislație în România
1. Hotărârea Guvernului nr.173/2006 privind trasabilitatea și etichetarea organismelor
modificate genetic și trasabilitatea și etichetarea alimentelor și furajelor
produse din organisme modificate genetic- creează cadrul legal pentru
implementarea Regulamentului nr.1830/2003, prin stabilirea competențelor
autorităților de control în domeniul trasabilității și etichetării alimentelor
și furajelor modificate genetic și
sancțiunile aplicate în cazul încălcării acestei legislații.
2. Hotărârea Guvernului nr.256/2006 privind alimentele și
furajele modificate genetic- creează cadrul legal pentru implementarea
Regulamentului nr.1829/2003, stabilind autoritatea națională competentă,
procedura decizională și de autorizare precum și regulile generale de trasabilitate
și etichetare a OMG ce trebuie respectate de operatori.
Trasabilitate - HG 173/2006
Operatorii
lanțului alimentar trebuie să respecte următoarele principii:
-
informații transmise în scris( documente de însoțire, factură,
chitanță,etichetă) operatorului care primește produsul
- o
indicație despre fiecare dintre ingredientele alimentare obținute din OMG
- o
indicație despre fiecare dintre furajele sau aditivii furajeri produși din OMG
- în
cazul produselor pentru care nu există o listă a ingredientelor , o
indicație conform căreia produsul este
obținut din OMG
-
stocarea informațiilor pentru o perioadă de 5 ani
-
deținerea de sisteme și proceduri standardizate, care să permită stocarea
acestor informații
-
transmiterea informației către operatorul căruia îi tranzacționează produsul
respectiv
-
Codul/Codurile unice de identificare .
Etichetare - HG 173/2006
Principii
de etichetare ce trebuie respectate de operatori - toate produsele cu conținut
de OMG trebuie etichetate, prin ,, Acest produs conține ,,numele
organismului/organismelor modificate genetic..,,
- pragul de 0,9%
Pragul de 0,9% sub care produsele nu
sunt supuse etichetării - se referă la cantitatea de ingredient MG și nu la
întreg produsul ca atare , iar prezența să fie întâmplătoare sau inevitabilă
tehnic, iar operatorul să demonstreze acest lucru.
Autorizare
Există
Procedură la nivelul Uniunii Europene - Regulamentul 1829/2003 - HG 256/2006
-
Nici un produs modificat genetic nu poate fi introdus pe piață decât dacă face
obiectul unei autorizări.
-
Companiile depun solicitarea de autorizare la autoritatea competentă dintr-un
anumit Stat Membru. Acesta , după evaluarea dosarului transmite informațiile la Comisia Europeană.
-
Comisia transmite către EFSA pentru furnizarea unei opinii științifice.
-
Consultări ale publicului.
-După
aceasta au loc discuții în cadrul Comitetului Permanent pentru Lanțul Alimentar
și Sănătate Animală( 27 State Membre)- al Comisiei în care în urma votului se
ia decizia autorizării sau neautorizării OMG în cauză.
OMG autorizate în UE pentru utilizare
ca aliment, furaj, aditiv alimentar sau furajer există în total 38 OMG.
Porumb - (23 tipuri)
Soia - (3)
Bumbac - (7)
Rapiță - (3)
Sfeclă de zahăr -(1)
Cartof - (1)
OMG autorizate pentru cultivare în UE
Porumb MON 810 - cultivare și
utilizare ca aliment și furaj(autorizat în 1998)
Cartoful AMFLORA - utilizare
industrială.
Registrul Comunitar
După
autorizare , OMG sunt înregistrate în Registrul Comunitar, care cuprinde toate
OMG autorizate și utilizările acestora.
Fiecare
OMG primește un COD UNIC DE IDENTIFICARE
, poate fi accesat la adresa:
http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm
CONTROLUL OFICIAL
S-a
semnat un protocol privind delimitarea, conform competențelor, a
responsabilitățiilor autorităților în domeniul controlului oficial al
organismelor modificate genetic pe întreg lanțul alimentar( ANSVSA, MAPDR, GNM,
ANPC).
RESPONSABILITĂȚI
ANSVSA:
-
controlul respectării cerințelor de trasabilitate de către operatorii din
domeniul OMG pe întreg lanțul alimentar cu excepția producției primare
respectiv ferma și producătorii agricoli;
-
furnizează opinii științifice pe problematici legate de OMG;
-
prin Unitatea de Biologie Moleculară și OMG din cadrul Institutului de
Diagnostic și Sănătate Animală, realizează analize calitative și cantitative
pentru detecția de OMG.
ANSVSA-
este coordonator al sistemului de control.
PROGRAMUL
DE SUPRAVEGHERE ȘI CONTROL ÎN DOMENIUL SIGURANȚEI ALIMENTELOR - se efectuează prin controale pentru soia, porumb,
rapiță, bumbac, sfeclă de zahăr. Sunt supuse controlului următoarele categorii
de unități:
-
depozite de soia, porumb, rapiță, bumbac,sfeclă de zahăr;
-
fabrici de nutrețuri concentarte;
-
unități de procesare soia, porumb, sfeclă de zahăr, bumbac sau rapiță pentru
obținerea de alimente , altele decât cele pentru producția de ulei;
-
unități de comercializare a soiei, porumbului sau rapiței și produselor care
conțin, sunt constituite sau sunt derivate din soia, porumb sau rapiță.
Prelevarea de probe - în conformitate cu ,, Ghidul
privind inspecția și prelevarea de probe pentru alimente și furaje care conțin
sau pot conține organisme modificate genetic,,- Recomandarea Comisiei nr.
787/2004 privind ghidarea tehnică pentru prelevarea și detecția de organisme
modificate genetic și materialul produs din OMG ca sau în produse.
-
prelevarea din vagoane, camioane, barje sau vapoare
-
prelevarea din silozuri, buncăre sau magazii
-
prelevarea din saci
-
prelevarea de produse preambalate
Determinarea
conformității
se face prin controlul documentelor de proveniență a produselor și documentelor
de livrare și analiza probelor trimise la Unitatea de Biologie Moleculară și OMG din cadrul
IDSA sau Laboratoarele DSVSA desemnate.
Măsuri
în caz de neconformitate
-
aplicarea de sancțiuni,
-
retragerea lotului în vederea reetichetării( dacă lotul este pe piață),
-
suspiciunea de cultură ilegală(soia)- cooperarea cu DADR
-
informarea prin RASFF
VIITOR
Din ce în ce mai mulţi specialişti
recunosc că pentru ca planeta să poată hrăni 9 miliarde de persoane, populaţia mondială estimată de ONU
pentru anul 2050, modul în care omenirea practică agricultura trebuie să se
schimbe. Biotehnologia reprezintă unul dintre mecanismele prin care această
schimbare poate avea loc, generând o producţie mai mare cu un consum mai mic de
resurse, îngrăşăminte, erbicide şi pesticide.
De asemenea, cercetătorii speră să obţină
cu ajutorul modificărilor genetice soiuri de plante care să prezinte o
rezistenţă sporită la şocurile climatice provocate de încălzirea globală, soiuri
rezistente la insecte, care pot suporta mai bine secetele şi sarea şi care vor
fi îmbogăţite cu Omega-3, vitamina A şi alte substanţe benefice.
Director
executiv
Intocmit
Dr.
Imbrea Lazar Dorin
Dr.ing. Iancu Anca
INFORMARE PRIVIND CONSECINŢELE CULTIVĂRII ÎN ROMĂNIA
A PLANTELOR MODIFICATE GENETIC
Ce inseamnă organism modificat genetic ? (OMG)
Organismul Modificat Genetic este termenul cel mai folosit pentru a defini
o plantă de cultură sau un animal aparent normale, cărora, prin intermediul
unor tehnici de inginerie genetică li s-au transferat gene de la alte specii:
plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi
anumite proprietăţi noi.
Romănia are
o istorie relativ lungă în cultivarea de
organisme modificate genetic (OMG).
Primele culturi comerciale de plante
modificate genetic (MG) au fost introduse în Romănia în anul 1998. Este vorba
de soia modificată genetic ce aparţinea companiei Monsanto.
Cifre oficiale arată că în Romănia în anul 2004 au fost cultivate 5523 ha cu soia modificată
genetic; în anul 2005 au fost cultivate 87600 ha cu soia
modificată genetic; iar în anul 2006 au fost cultivate 137275.5 ha cu soia
modificată genetic.
Cănd Romănia a devenit
stat membru al Uniunii Europene in anul 2007,
soia modificată
genetic a fost oficial interzisă pentru cultivare pe
teritoriul Romăniei, în sensul că România şi-a aliniat culturile modificate
genetic cu ceea ce este permis în Uniunea Europeană (soia modificată
genetic nu este autorizată
pentru cultivare pe teritoriul Uniunii Europene, fiind considerată nefezabilă
din punct de vedere economic).
În acelaşi an,2007, in luna aprilie, a
fost aprobat tacit pentru
cultivare in Romănia un porumb modificat genetic cu denumirea MON810 (ce
aparţine companiei Monsanto). Acesta era singurul organism modificat genetic autorizat in Uniunea Europeană, pe care Romănia l-a autorizat automat.
În acelaşi an,
De ce sunt organismele modificate genetic
o problemă?
- pentru oameni: Cele mai recente studii demonstrează că produsele
modificate genetic afectează sănătatea mamiferelor. Porumbul modificat genetic
MON863 al companiei Monsanto, aprobat pentru consum uman pe piaţa Uniunii
Europene, a cauzat serioase modificări la nivelul ficatului şi rinichilor
cobailor care l-au consumat în timpul unui studiu ştiinţific.
- pentru mediu: Odată eliberate in mediu, fie că sunt culturi de testare, fie comerciale,
plantele modificate genetic nu pot fi controlate pentru că acestea
interacţionează în mod liber cu intregul ecosistem. Culturile convenţionale sau
ecologice din jur pot fi impurificate prin polenizare, datorită văntului sau
insectelor. De asemenea intreaga biodiversitate are de suferit de pe urma
culturilor modificate genetic rezistente la insecte şi erbicide. Multe insecte
care se hrănesc în mod natural cu daunătorii plantelor de cultură suferă şi
chiar mor dacă consumă daunători de pe plante modificate genetic, aşa este
cazul buburuzelor care se hrănesc cu paduchi de frunză.
Au aparut deja
buruieni rezistente la erbicidele neselective cu care sunt tratate plantele
modificate genetic. Organismele modificate genetic
se pot reproduce şi incrucişa cu organisme din mediul natural, rezultănd astfel
organisme noi, intr-un mod necontrolat şi imprevizibil.
- pentru fermieri: Culturile modificate genetic au fost create pentru profit de companiile
producătoare, care au o politică extrem de agresivă. Una din consecinţele
utilizării de seminţe modificate genetic este pierderea dreptului de a refolosi
pentru culturile următoare seminţele obţinute din recoltă, din cauza patentelor
pe aceste varietăţi. În fiecare an, agricultorul va trebui să cumpere seminţele
de la companiile producătoare. În cazul în care fermierul este depistat că nu a
cumpărat seminţele din cultură, este pasibil de plătirea unor amenzi şi
despăgubiri substanţiale către companie, pe baza legislaţiei de proprietate
intelectuală.
Datorită uniformităţii genetice a
culturilor modificate genetic există riscul ca o cultură întreagă să fie distrusă
de un singur dăunător nou.
Pentru mediile rurale în care este
dezvoltat agroturismul, prezenţa culturilor modificate genetic în micile ferme
reprezintă un dezavantaj major pentru imaginea acelei zone, datorită
ingrijorărilor cetăţenilor din toata lumea, care sunt alarmaţi de riscurile organismelor modificate genetic asupra sănătăţii şi
mediului şi care doresc ca alimentele pe care le consumă să fie căt mai sigure
şi ecologice.
În ceea ce priveşte cultivarea plantelor
modificate genetic, Legislaţia comunitară în vigoare permite cultivarea unei
singure plante modificate genetic, respectiv
porumb MON 810.
Caracteristica porumbului MON 810 este
rezistenţa la atacul de insecte şi anume la sfredelitorul porumbului , a cărui
larvă produce mari pagube la producţiile de porumb.
La soiurile modificate genetic, pe lăngă
producţii mai mari obţinute, se reduc şi costurile de întreţinere a culturilor,
in urma eliminării pesticidelor pentru combaterea dăunătorilor.
Faţă de cultura convenţională de porumb,
la soiul modificat genetic MON 810 dezavantajul este că sămănţa pentru
înfiinţarea culturii are un preţ de achiziţie mai mare.
Cultura de porumb la soiul modificat
genetic MON 810 ,se înfiinţează numai în baza Autorizaţiei de cultivare
eliberată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Direcţiile
pentru Agricultură Judeţene şi este inventariată şi monitorizată permanent de
către inspectorii Compartimentului Monitorizare Inspecţii,
Verificare şi Control Caraş- Severin, este urmărită inclusiv trasabilitatea producţiei obţinute.
Autorizarea de cultivare a porumbului la
soiul modificat genetic MON 810 se face conform Ordinului Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.61 din 26.03.2012.
Obligatoriu se face testarea culturilor din
apropierea celor modificate,producători agricoli nu au voie să cultive porumbul
modificat genetic MON 810 la
distanţe mai mici de 200
metri de alte culturi convenţionale.
Porumbul modificat genetic se foloseşte în
furajarea animalelor, intrucăt in ceea ce priveşte consumul uman se consideră
că cercetările pro sau contra organismelor modificate genetic nu sunt avansate.
Asociaţia Eco Ruralis, doreşte interzicerea
imediată a organismelor modificate genetic
în Romănia, printr-un moratoriu pe o perioadă de 5 ani. Efectele
negative ale organismelor modificate genetic nu sunt complet evaluate şi se
consideră că nu ne putem asuma riscurile pe termen lung in schimbul unui mic
profit economic de care vor beneficia doar căţiva mari fermieri industriali.
În
judeţul Caraş-Severin nu s-au emis autorizaţii pentru cultivarea porumbului
modificat genetic MON 810. În
urma adresei primită de la Ministerul Agriculturii
şi Dezvoltării Rurale, referitoare la realizarea unei campanii de informare
privind interzicerea cultivării soiei
modificată genetic, instituţia noastră a
luat legătura cu societăţile comerciale agricole şi cu primăriile din judeţul
nostru şi li s-a adus la cunoştinţă interzicerea cultivării soiei modificată genetic şi a
consecinţelor la care se expun în cazul depistării suprafeţelor cultivate cu
soia modificată genetic.
DIRECTOR
EXECUTIV
Iosif
Marius ZARCULA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu