
adreseze structurilor de combatere a criminalităţii informatice, pentru a demara investigaţii.
De asemenera, sesizările pot fi depuse şi utilizând portalul www.efrauda.ro, instrument pentru preluare de sesizări on-line, gestionat de catre Poliţia Română.
În ultima perioadă au fost semnalări referitoare la mesaje primite de utilizatorii de computere personale, prin care sunt anunţaţi că trebuie sa plătească anumite sume de bani, sub diverse pretexte, printre care şi faptul că au fost identificaţi de poliţie în urma implicării în activităţi de pornografie infantilă, ori, piraterie soft etc..
În realitate, computerele au fost infestate, prin diverse metode, gen phishing, spam sau, descărcarea unor fişiere de pe Internet etc., ceea ce reprezintă activităţi infracţionale de natură informatică, prevăzute şi pedepsite de lege. Legea 161/2003, Titlul III.
Mesajele nu au legătură cu activitatea Poliţiei şi nu provin de la Poliţie.
Este vorba de o aplicaţie informatică de tip virus din categoria troieni, cunoscut şi cu denumirea „Ransomware”.
Cei care primesc asemenea mesaje sunt rugaţi să se adreseze structurilor de combatere a criminalităţii informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române sau să sesizeze prin intermediul portalului www.efrauda.ro, instrument pentru preluare de sesizări on-line, gestionat de catre Poliţia Română, pentru demararea de investigaţii.
Cei care primesc asemenea mesaje sunt rugaţi să se adreseze structurilor de combatere a criminalităţii informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române sau să sesizeze prin intermediul portalului www.efrauda.ro, instrument pentru preluare de sesizări on-line, gestionat de catre Poliţia Română, pentru demararea de investigaţii. IPJ C-S.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu