Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 4 ianuarie 2014

100 de alimente pentru sanatate

Piele / păr
1. Pepenele - Are foarte puţine calorii şi e un fruct excelent pentru menţinerea fermităţii pielii.
2. Iaurtul degresat - Are o concentraţie ridicată de vitamina A, iar bacteriile sale îmbunătăţesc aspectul pielii.
3. Grâul - Are calciu, acizi graşi, dioxid de siliciu - provizii de sănătate pentru piele, păr şi unghii.
4. Orzul - Conţine substanţe bioactive, înfrumuseţează şi revitalizează.


5. Cimbrul - Curăţă organismul şi redă strălucirea pielii.
6. Hreanul - Regenerează părul, pielea şi unghiile, mulţumită substanţelor active conţinute.
7. Muştarul - Reglează fluxul sangvin la nivelul pielii.
Rinichi
8. Sfecla roşie - Stimulează arderile celulare.
9. Vişinele - Conţin potasiu, substanţă pe care rinichii “se luptă” să o elimine din sânge, când e în exces.
10. Castravetele - Are multă apă şi stimulează activitatea rinichilor.
11. Ţelina - Protejează rinichii de viruşi.
12. Varza roşie - Aminoacizii şi proteinele sale acţionează ca un filtru pentru rinichi.
13. Gulia - Vitamina C protejează celulele renale, iar fierul şi fosforul energizează.
14. Ridichea neagră - Are proprietăţi de antibiotice naturale.
15. Varza murată - Detoxifică întregul organism.
16. Hrişca - În medicina complementară, e folosită ca produs dietetic în cazul bolilor de rinichi şi în diabet. E eficientă dacă suferiţi de hipertensiune arterială.
17. Pătrunjelul - Deţine combinaţia ideală de minerale pentru a curăţa rinichii.
Oase
18. Migdalele - Conţin magneziu, care ajută oasele să rămână sănătoase.
19. Spanacul - Aduce în organism necesarul de calciu pentru rezistenţa oaselor şi funcţionarea muşchilor.
20. Meiul - Deosebit de bun pentru copii, cărora le întăreşte dinţii, oasele şi le stimulează creşterea.
21. Secara - Benefică pentru dinţi, oase şi muşchi. E o sursă ideală de oligţlemente, cum ar fi B-vitamine, potasiu, magneziu, mangan, fier şi zinc.
22. Brânza - Este o sursă de calciu, contribuind la întărirea oaselor.
Intestine / stomac
23. Tinctura de fenicul - Protejează mucoasele intestinale.
24. Păstârnacul - Stimulează digestia.
25. Mango - Are vitamina A şi antioxidanţi ce apără mucoasa intestinală.
26. Arpacaşul - Aduce în organism necesarul de fibre, magneziu şi fosfor pentru o digestie sănătoasă.
27. Mărarul - Ameliorează indigestia..
28. Soia - Are proprietăţi anticancerigene..
29. Nucile - Conţin o formă purificată de Omega 3, care ajută la reducerea riscului de cancer al intestinelor.
Ficat
30. Anghinarea - Are proteine regenerative, iar acidul folic şi antioxidanţii săi previn bolile hepatice. 
31. Sucul de ridiche - Stimulează secreţia bilei..
32. Conopida - Contribuie la protejarea şi îmbunătăţirea activităţii ficatului.
33. Drojdia de bere - E o importantă sursă de vitamina B, detoxifică ficatul.
34. Năsturelul (Nasturtium Officinale) - E folosit la producerea muştarului şi a uleiurilor bune pentru metabolismul bilei şi al ficatului.
35. Păpădia - Reduce colesterolul şi ajută la buna funcţionare a ficatului.
36. Laptele - Apără ficatul de diferite afecţiuni frecvente.
37. Menta - Uleiurile sale esenţiale stimulează secreţia biliară şi ajută la calmarea crampelor.
38. Carnea de iepure - Degresează ficatul.
39. Carnea de vită şi de mânzat - Conţine vitamina B, fier şi proteine de bună calitate.
Creier
40. Lintea - Conţine proteine, glucide şi lecitina de care au nevoie celulele creierului.
41. Quinoa - Bogat în fier, întăreşte memoria şi încetineşte procesul de îmbătrânire.
42. Carnea de pasăre de curte - Are grăsimi şi uleiuri care oferă energie celulelor nervoase.
43. Fasolea - Creşte puterea de concentrare.
44. Oul - E o sursă grozavă de proteine, iar gălbenuşul conţine colină, care ajută la dezvoltarea memoriei.
45. Avocado - E un fruct care combate stresul, nervozitatea şi insomnia.
46. Bananele - Conţin substanţe benefice pentru creier. Glucoza, vitaminele şi mineralele fructelor îl energizează.
47. Caisele - Un amestec ideal de minerale ce stimulează neuronii.
48. Stafidele - Au mult zahăr (75%), resursă energetică pentru creier.
49. Perele - Ajută circulaţia sangvină, iar zahărul şi substanţele asemănătoare hormonilor intensifică puterea “de lucru” a creierului.
50. Mazărea - E bogată în proteine bune pentru memorie şi concentrare.
51. Salata verde - Substanţele opiacee calmează sistemul nervos.
Ochi
52. Castanul sălbatic - Substanţele sale active calmează iritaţiile şi senzaţia de usturime.
53. Arnica - Uleiurile esenţiale calmează inflamaţiile oculare.
54. Mesteacănul alb - Vitamina C, potasiul şi calciul conţinute întăresc imunitatea ochilor.
55. Limba de mile - Are o mulţime de taninuri şi saponine ce reduc inflamarea vaselor conjunctivale.
56. Rostopasca - Este eficientă împotriva viruşilor, în special pentru ochii uscaţi.
57. Gutuia - Cu pectină şi calciu, e bună pentru alergii şi febra fânului.
58. Iarba de silur (Euphrasia Officinalis) - Calmează ochii în cazul persoanele tensionate, care stau mult în faţa calculatorului.
59. Grăsimea de găină - Împreună cu iarba de silur, face minuni dacă e aplicată ca unguent pe ochi.
60. Strugurii - Aceste fructe ajută cu precădere ochiul în timpul vederii nocturne.
61. Pătlagina - Taninurile sale tratează infecţiile oculare.
62. Căpşunele - Ajută ochiul în timpul vederii nocturne.
63. Centaurium minus - Tinctura acestei plante vindecă afecţiunile oculare.
64. Ananasul - Conţine numeroase enzime ce relaxează ochii celor care stau mult la calculator.
65. Rozmarin - Purifică ochii şi protejează vasele de sânge oculare.
Inimă
66. Varza - Are mult potasiu şi fier, necesare inimii şi circulaţiei sangvine.
67. Broccoli - Previne ateroscleroza şi atacurile de cord, prin conţinutul de calciu, fier şi caroten.
68. Ridichea - Apără împotriva atacurilor de inimă.
69. Portocalele - Conţin vitamina C, care scade valoarea colesterolului din sânge, În plus, are şi puţine calorii.
70. Morcovul - Acidul folic şi bioflavonoidele rădăcinoasei protejează inima.
71. Peştele - Acizii graşi Omega 3 apără sistemul vascular de inflamaţii şi de calcifieri.
72. Ceapa - Scade presiunea sângelui, îmbunătăţeşte activitatea inimii şi circulaţia.
73. Usturoiul - Alicina conţinută previne accidentele vasculare cerebrale.
74. Usturoiul sălbatic - Substanţele sale curăţă sângele de toxine.
75. Sparanghelul - Asparagina curăţă cordul şi vasele mari de sânge.
76. Cicoarea - Scade tensiunea arterială şi colesterolul, curăţă sângele cu ajutorul unor minerale specifice.
77. Uleiul de măsline - Energizează cordul şi reduce colesterolul.
78. Somonul - Acest peşte e o sursă bună de acizi graşi Omega 3, care reuşesc să scadă din nivelul trigliceridelor din sânge.
79. Dovleacul - Are efect benefic în cazul hipertensiunii arteriale şi în bolile de inimă..
80. Cartofii - Protejează contra accidentelor cerebro- vasculare, oferind o cantitate mare de vitamina C pentru sistemul vascular.
81. Paprika - Protejează inima şi vasele de sânge.
82. Roşiile - Diuretice eficiente, normalizează tensiunea arterială.
83. Măslinele - Reduc colesterolul nociv şi tensiunea arterială.
84. Merele - Conţin 300 de substanţe esenţiale pentru protecţia întregului sistem vascular.
85. Fasolea neagră - O cană din acest aliment furnizează între 120 şi 320 miligrame de magneziu, mineral ce previne apariţia tulburărilor de ritm cardiac.
86. Coacăzele - Cu cea mai mare concentraţie de minerale şi de vitamine C, B, D şi E, sunt bune pentru circulaţia sângelui.
87. Zmeura - Acţionează ca o aspirină naturală, întărind sistemul imunitar.
88. Murele - Sunt considerate de specialiştii germani fructe cardioactive, ajutând la funcţionarea optimă a cordului.
89. Socul - Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
90. Piersicile - Au multe vitamine şi oligţlemente care protejează inima.
91. Cireşele - Împrospătează resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor şi siliciu.
92. Rubarba - Fortifică inima şi scade tensiunea arterială.
93. Grepfrutul - Are o enzimă specială, care previne obstrucţiile vasculare şi tromboza.
94. Ciuperca Shitake - Reduce colesterolul.
95. Prunele - Previn tromboza.
96. Curmalele - Sunt bogate în fier, calciu şi potasiu. Reduc tensiunea arterială, protejează împotriva aterosclerozei.
97. Afinele - Pigmentul lor albastru ajută la elasticitatea vaselor sangvine.
98. Ovăzul - Are acizi graşi, benefici în bolile cardiovasculare.
99. Porumbul - Are vitamina D şi vitamina K.
100. Ardeiul iute - Previne creşterea zahărului din sânge, care poate duce la formarea colesterolului pe vasele inimii.
Sursa:facebook.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu