duminică, 9 octombrie 2016

Comercializarea produselor alimentare uşor perisabile

În perioada 01.06-31.08.2016, s-a desfăşurat o tematică proprie de control privind verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în unităţile de alimentaţie publică şi în magazine la comercializarea produselor alimentare uşor perisabile
Acţiunea de control s-a desfăşurat în :
A.                unităţile de alimentaţie publică ( unităţi fast- food- restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar etc- restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii, etc.) atât din mediul urban cât si din mediul rural.
şi
B.                 unităţile de comercializare ;

Acţiunea de control s-a desfăşurat la 66 de operatori economici după cum urmează:
A.    20 de unităţi de alimentaţie publică ( unităţi fast- food- restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar etc- restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii, etc.) atât din mediul urban cât si din mediul rural.
B.     46 de unităţi de comercializare;

Au fost urmărite în principal următoarele aspecte:
1.      Calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate:
-       existenţa documentelor de provenientă;
-       verificarea directă a caracteristicilor organoleptice ale alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare ( depistarea alimentelor perisabile din punct de vedere microbiologic, la care calitatea a fost deteriorată prin neasigurarea regimului termic impus sau declarat) ;
-       starea ambalajelor (integritate, etanşeitate);
-       încadrarea în cantitatea netă, respectiv volumul net,  declarate;
-       încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limită de consum (termen de valabilitate) atât pentru alimentele comercializate, ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate);
-       respectarea reţetelor de fabricaţie pentru mâncărurile preparate;

Ø  Şase operatori economici, vânzători en-detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 18000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 18 din OG nr. 21/1992 actualizată, pentru că la data şi ora controlului expunea la comercializare produse alimentare (carne de pasăre, mezeluri, napolitane, prăjituri), ambalate în pungi de plastic,  cu etichetă de produs incompletă şi/sau fără elemente de identificare şi caracterizare şi etichetă de produs, iar produsele cu abateri în cantitate de 7 kg şi valoare de 80 lei au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor de etichetare.
Ø  Şase operatori economici, vânzători en-detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 12000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 20 alin. 5 din OG nr. 21/1992 actualizată, pentru că la data şi ora controlului expunea la comercializare produse din carne, dulciuri, biscuţi , produse de patiserie, etc., ambalate în pungi de plastic, cu elemente de identificare şi caracterizare şi etichetă de produs care nu erau traduse în limba română, iar produsele cu abateri în cantitate de 57 kg şi valoare de 486 lei au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor de etichetare.
Ø  Doi operatori economici, vânzători en-detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 12000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 7 lit. b) prima liniuţă din OG nr. 21/1992 actualizată, pentru că la data şi ora controlului expunea la comercializare produse uşor perisabile  fără a respecta condiţiile de păstrare şi depozitare prescrise de producător, produsele cu abateri în cantitate de 25 kg şi valoare de 240 lei au fost oprite definitiv de la comercializare.

2.      Condiţii de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor în unităţile de alimentaţie publică
-       respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea alimentelor ( capacitate de depozitare, starea ambalajelor, respectarea temperaturii de transport/ depozitare / expunere, dotarea spaţiilor de depozitare, etc);
-       starea  vaselor şi ustensilelor din bucătării şi a veselei de servire;
-       încadrarea în cantitatea netă, respectiv volumul net,  declarate;

Ø  Doi operatori economici, prestatori de servicii alimentare, au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum de 2000 lei , pentru că la data şi ora controlului utilizau în blocul alimentar materii prime cu etichetă de produs incompletă, motiv pentru care produsele cu abateri de etichetare în cantitate de 5 kg şi valoare de 100 lei au fost oprite temporar de la comercializare.
Ø  Trei unităţi de alimentaţie publică au fost sancţionate contravenţional cu amendă în cuantum total de 16000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 9 din OG nr. 21/1992 actualizată, pentru că la data şi ora aveau un comportament incorect faţă de consumatori prin faptul că nu puteau onora comenzile pentru preparatele culinare specificate în lista meniu, iar unele preparate culinare nu respectau gramajul declarat şi specificat în lista meniu.

3.      Verificarea respectării prevederilor legale privind informarea consumatorilor,  pentru:
-       alimentele şi băuturile comercializate ca atare;
-       mâncărurile şi alimentele utilizate la prepararea mâncărurilor;

Ø  Patru unităţi de alimentaţie publică au fost au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în cuantum total de 4000 lei , conform prevederilor art. 50 alin. (1) lit. (d) din O.G. nr. 21/1992 actualizată pentru faptul că la data şi ora controlului nu aveau menţionaţi în lista meniu factorii alergeni aferenţi preparatelor culinare din această listă meniu.

4.      Afişarea preţurilor, astfel:
-       preţul cu amănuntul;

Ø  Şase operatori economici, vânzători en-detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu 3 avertismente şi 3 amenzi în cuantum de 1500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 4 alin. 1 din HG nr. 947/2000 actualizată, pentru că la data şi ora controlului expuneau la comercializare produse alimentare comercializate vrac, la care nu afişau la loc vizibil preţul pe unitatea de măsură.
Ø  Cinci operatori economici, vânzători en-detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu 5 amenzi în cuantum total de 5000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 25. OG nr. 21/1992 actualizată, pentru că la data şi ora controlului expuneau la comercializare produse alimentare la care nu afişau la loc vizibil, lizibil şi într-o formă neechivocă preţurile.
Ø  Doi operatori economici, vânzători en detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 8000 lei pentru că la data şi ora aveau un comportament incorect faţă de consumatori prin faptul că nu informau corect şi complet consumatorii cu privire la promoţiile practicate şi preţurile promoţionale ale produselor comercializate.

-       existenţa, după caz, a listei meniu, a listelor afişate sau a etichetelor cu preţurile preparatelor şi a băuturilor oferite consumatorilor în unităţile de alimentaţie publică;  

Ø  Şapte unităţi de alimentaţie publică au fost sancţionate contraventional cu 4 avertismente şi 3 amenzi în cuantum total de 3000 lei pentru neafişarea preţurilor într-o formă neechivocă şi neprecizarea gramajelor preparatelor din lista meniu .


5.      Legalitatea funcţionării unităţilor (afişarea, în mod vizibil, a denumirii unităţii, afişarea şi respectarea orarului de funcţionare, afişarea numărului de telefon al ANPC conform prevederilor Ordinului ANPC nr. 72/2010).

Ø  Doi operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu 2 amenzi contravenţionale în cuantum total de 800 lei pentru încălcarea art. 32 lit. l) din HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice , prin faptul că la data şi ora controlului comercializau legume şi fructe vrac fără a afişa la locul de desfăşurare a activităţii din zona publică, de către persoane fizice, asociaţii familiale sau persoane juridice, a numelui/denumirii, iar pentru societăţile comerciale şi a sediului social, aşa cum au fost înregistrate în registrul comerţului.
Ø   Şapte operatori economici, vânzători en-detail au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment, pentru că la data şi ora controlului nu afişau la loc vizibil certificatul de înregistrare la ORC, denumirea firmei şi/sau orarul de funcţionare.

                   Sancţiuni aplicate şi măsuri dispuse

Au fost efectuate un număr de 66 acţiuni de control care s-au finalizat prin întocmirea în total a 14 PVC-uri şi 52 de PVCC-uri prin care au fost aplicate 14 avertismente şi 44 de amenzi contravenţionale în cuantum total de 82300 lei, s-a aplicat măsura opririi temporare de la comercializarea a produselor cu deficienţe în cantitate de 69 kg şi valoare de 666 lei şi măsura opririi definitive de la comercializare şi distrugerii produselor cu deficienţe în cantitate de 25 kg şi valoare de 240 lei, astfel:
A.                La unităţile de alimentaţie publică verificate au fost întocmite 20 de documente de control din care 4 PVC-uri şi 16 PVCC-uri prin care s-au aplicat 4 avertismente şi 12 amenzi contravenţionale în cuantum total de 25000 lei şi s-a aplicat măsura opririi temporare de la comercializare/utilizare pentru o cantitate produse de 5 Kg în valoare de 100 lei
şi
B.                 La unităţile de comercializare verificate au fost întocmite 46 de documente de control din care 10 PVC-uri şi 36 PVCC-uri prin care s-au aplicat 10 avertismente şi 26 amenzi contravenţionale în cuantum total de 57300 lei şi s-a aplicat măsura opririi temporare de la comercializare pentru o cantitate produse de 64 Kg în valoare de 566 lei şi măsura opririi definitive de la comercializare şi distrugerii pentru o cantitate produse de 25 kg în valoare de 240 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu