Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, solicită direcţiilor de
sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea
planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile
medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă
să poată fi reduse.
De asemenea, MS solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor
şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în
creştere.
Direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile
locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de
nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, a farmaciilor, în
dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate
şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă
populaţiei.
De asemenea, direcţiile de sănătate publică trebuie să verifice
conditiile de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare –
asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a
medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de canicula,
functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea rezervelor de
apa proprii ale unitatilor sanitare
Se vor verifica conditiile igienico –sanitare, de cazare si
alimentatie, din taberele scolare, precum şi respectarea conditiilor
igienico-sanitare din unitatile cu profil alimentar (depozitarea,
prelucrarea si comercializarea produselor alimentare) si verificarea
controlului medical periodic al persoanelor angajate in aceste unitati.
În ceea ce priveşte populaţia,Ministerul Sănătăţii
recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil,
expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de
lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară
senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul
acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete
din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de
pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor
perisabile.
Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi
diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este
obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina sau de
zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii
trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi
ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua
tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in
aceste perioade de caniculă, persoanele cu afectiuni cronice,
cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale
sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii
schemei terapeutice la conditiile existente.
În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să
respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii
să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei,
copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la
umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub
absoluta supraveghere a însoţitorului.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu