Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 22 septembrie 2017

ANALIZA MĂSURILOR PENTRU CREŞTEREA GRADULUI DE SIGURANŢĂ AL CETĂŢEANULUI PE TIMPUL SEZONULUI ESTIVAL ÎN PERIOADA 01.06.2017 – 15.09.2017

   
  În scopul creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor, protejării proprietăţilor publice şi private şi intereselor legitime ale acestora şi ale comunităţii, menţinerii şi asigurării ordinii şi siguranţei publice, respectării legii şi asigurării unui caracter integrat al acţiunilor structurilor M.A.I., în conformitate cu prevederile legale, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş–Severin s-au stabilit măsuri specifice care au fost aduse la îndeplinire, pe durata sezonului estival.
      Menţinerea ordinii publice pe timpul sezonului estival, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, realizarea unui climat de ordine şi linişte publică şi creşterea sentimentului de siguranţă a cetăţeanului s-a realizat în conformitate cu prevederile legale, prin patrule mixte jandarmi – poliţie şi patrule de jandarmi.
      Obiectivul general al structurilor de ordine publică l-a constituit asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe timpul sezonului estival, prevenirea criminalităţii şi pregătirea antiinfracţională a populaţiei şi stabilirea unor relaţii de parteneriat cu cetăţenii.
      Obiectivele specifice pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş–Severin pe durata sezonului estival au fost următoarele:
-         asigurarea prezenţei active, la vedere, a efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş–Severin, în uniformă adecvată şi cu mijloace din dotare, în special în zonele aglomerate ale localităţilor şi staţiunilor, pentru descurajarea comiterii de fapte antisociale;
-         identificarea şi supravegherea locurilor şi mediilor cu risc criminogen;
-         desfăşurarea activităţilor de prevenire a criminalităţii prin transmiterea către turişti şi ceilalţi cetăţeni a unor recomandări pentru reducerea riscului de victimizare şi implicării acestora în activităţi infracţionale;
-         prevenirea manifestărilor violente sau a actelor de vandalism în locurile unde vor fi organizate manifestări sportive, culturale, spectacole, concerte, etc.;
-         desfăşurarea activităţilor de informare preventivă a populaţiei.
      Asigurarea ordinii publice s-a realizat de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş–Severin, cu sprijinul efectivelor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Timişoara şi din celelalte structuri ale M.A.I. cu atribuţii în domeniul ordinii publice.
Situaţia principalelor evenimentelor/ manifestaţiilor/ adunărilor publice de amploare care s-au desfăşurat pe timpul sezonului estival în judeţul Caraş-Severin, se prezintă astfel:
Nr crt
Evenimentul/ manifestarea/ adunarea publică
Locul/ Data/ Perioada desfăşurării
1.       
Manifestare cultural - artistică Festival  „Aurelia Fătu Răduţu"
Bocşa/  08-09.06.2017
2.       
Manifestare sportivă „ Crosul Olimpic 2017
Reşiţa/ 09.06.2017
3.       
Manifestare religioasă „Duminica Tuturor Sfinţilor
Armeniş, Piatra Scrisă/ 11.06.2017
4.       
Manifestare cultural - artistică promovarea „Iei Româneşti şi a brâului bănăţean
Reşiţa/ 16.06.2017
5.       
Manifestare sportivă „Cheile Nerei Mountain Bike – Trail Run Race"
Sasca Romana / 17-18.06.2017
6.       
Manifestare religioasă - Hramul Mănăstirii „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul
Poiana Mărului/ 23-24.06.2017
7.       
Manifestare sportivă - Alergare Montană „Heroes of the Wood"
Văliug / 24.06.2017
8.       
Manifestare cultural - artistică „Ruga Bănăţeană
Reşiţa, Cartier Călnic/ 26– 30.06.2017
9.       
Manifestare sportivă - „ Cupa Reşiţa -Memorialul Werner Hirşchovogel” - automobilism viteză în coastă
Reşiţa-Caraşova/ 01-02.07.2017
10.   
Manifestare cultural - artistică Festivalul Internaţional de Folclor „Hercules"
Băile Herculane / 03-08.07.2017
11.   
Manifestare cultural - artistică –
Zilele Municipiului Reşiţa
Reşiţa/ 30.06 - 03.07.2017
12.   
Manifestare cultural - artistică „Gărâna Jazz Festival 2017"
Gărâna/ 06-09.07.2017
13.   
Manifestare sportivă - Festival "West Romanian Bike Week"
Râul Alb/ 07-09.07.2017
14.   
Manifestare cultural - artistică Festivalul „Serbările Verii la Caransebeş 2017
Caransebeş/14-16.07.2017
15.   
Manifestare cultural - artistică „Semenic Fest Rock Concert"
Gărâna/ 15-22.07.2017
16.   
Manifestare religioasă - "Rugi tradiţionale" cu prilejul sărbătorii "Sf. Proroc Ilie Tesviteanul"
Caransebeş/19- 20.07.2017
17.   
Manifestare cultural - artistică
Zilele Oraşului Bocşa
Bocşa/ 21-22.07.2017
18.   
Manifestare cultural - artistică
Zilele Oraşului Oţelu Roşu
Oţelu Roşu / 28-30.07.2017
19.   
Manifestare cultural - artistică „Festival Wolf Blues Festival 2017"
Gărâna/ 28-29.07.2017
20.   
Manifestare cultural - gastronomică „Ceaunul de Aur”;
Moldova Nouă/ 05.08.2017
21.   
Manifestare sportivă - Triatlonul Lacului Văliug
Crivaia – Casa Baraj/ 12.08.2017
22.   
Manifestare cultural - artistică
Zilele Oraşului Moldova Nouă
Moldova Nouă / 12-15.08.2017
23.   
Manifestare religioasă –
Hramul Mănăstirii Baziaş
Baziaş / 18.08.2017
24.   
Manifestare sportivă – fotbal C.S.M. Şcolar – C.N.Timişoara
Reşiţa/ 09.09.2017
25.   
Manifestare cultural - artistică
 „Zilele Oraşului Băile Herculane
Băile Herculane / 08-10.09.2017
26.   
Manifestare protest Oţelu Roşu
Oţelu Roşu / 07.09.2017
27.   
Manifestare cultural  - artistică "Serbările Cetăţii 2017"
Caransebeş/14- 15.09.2017

          În perioada sezonului estival efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş Severin au executat un număr de 449 misiuni de menţinere a ordinii publice, fiind constituite un număr de 439 patrule mixte cu poliţia în mediu urban şi rural cu un efectiv de 439 jandarmi şi un număr de 781 patrule de jandarmi în municipiul Reşiţa şi zona montană Crivaia - Semenic cu un efectiv de 1283 jandarmi. Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice au fost constatate un număr de 9 infracţiuni în comun cu Poliţia şi un număr de 28 infracţiuni constatate independent de patrulele de jandarmi şi au fost aplicate un număr de 39 sancţiuni contravenţionale în valoare de 10200 lei în cadrul patrulelor mixte, iar un număr de 211 sancţiuni contravenţionale  în  valoare de 38.050 lei au fost aplicate în cadrul patrulelor de jandarmi.
          În perioada analizată Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş Severin a executat un număr de 107 misiuni pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale la frontiera cu Serbia, în cooperare cu Poliţia de Frontieră, fiind constituite un număr de 790 patrule mixte.
          Cu prilejul desfăşurării manifestărilor, manifestaţiilor şi a altor adunări publice ce au implicat aglomerări de persoane Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin a organizat şi executat un număr de 49 misiuni de asigurare a ordinii publice (31 manifestări cultural artistice, 6 manifestări religioase sau comemorative, 11 manifestări/competiţii sportive şi 1 manifestare promoţională). Pe timpul executării misiunilor de asigurare a ordinii publice au fost aplicate un număr de 4 sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 700 lei.
          În perioada sezonului estival inspectoratul a organizat şi executat un număr de 4 acţiuni punctuale pentru combaterea faptelor de natură contravenţională, iar în urma acestor acţiuni au fost aplicate 22 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 5900 lei.
          În aceeaşi perioadă au fost executate un număr de 18 acţiuni în cooperare/ colaborare cu alte instituţii în baza protocoalelor/ planurilor de cooperare/ colaborare (4 acţiuni cu I.S.C.T.R., 6 acţiuni cu I.T.M. C-S, 6 acţiuni cu Administraţia Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului, 1 acţiune cu A.J.V.P.S. şi 1 acţiune cu executorul judecătoresc), fiind aplicate 13 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 1800 lei, pentru încălcări ale prevederilor OUG 23/2008.
          Misiunile executate de efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş – Severin s-au desfăşurat în conformitate cu prevederile legale fără a întâmpina greutăţi sau disfuncţionalităţi în executarea acestora.
          Măsurile luate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş–Severin în Sezonul Estival 2017, au condus la îmbunătăţirea nivelului de siguranţă al cetăţenilor şi la prevenirea comiterii de fapte contravenţionale şi infracţionale atât în mediul urban cât şi în cel rural, în localităţile şi staţiunile turistice  unde au acţionat efectivele de jandarmi.
                              





2. Analiza stadiului de pregătire a condiţiilor pentru buna desfăşurare a anului şcolar 2017 – 2018, privind eficienţa activităţilor ce au fost şi vor fi desfăşurate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Gl. Bg. Vasile Zorzor” Caraş – Severin, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice în unităţile şcolare şi pe traseele de deplasare a elevilor



   Potrivit prevederilor Legii 35/2007, modificată şi completată de Legea 29/2010, privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, precum şi a Planului Teritorial Comun de Acţiune, încheiat între I.P.J. Caraş-Severin, I.J.J. Caraş-Severin, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi aprobat de Instituţia Prefectului Caraş-Severin, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de  învăţământul preuniversitar pe raza judeţului Caraş-Severin, în anul şcolar 2016-2017, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin a executat un număr de 534 misiuni de menţinere a ordinii publice în zona a 11 instituţii de de învăţământ preuniversitar, din municipiile Reşiţa (6 – Liceul Teoretic „Diaconovici Tietz”, Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr.2, Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr.7, Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr.9, Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr.6), Caransebeş (2 - Liceul Tehnologic Decebal Caransebeş, Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr.2), Oraviţa (2 – Liceul Mihai Novac şi Liceul Teoretic General Ioan Dragalina) şi localitatea Văliug (1 - Şcoala gimnazială Petre Sava Bălean Văliug).
          Cu prilejul desfăşurării acestor misiuni, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, efectivele de jandarmi au constatat şi  aplicat un număr de 10 sancţiuni contravenţionale în valoare de 300 lei. Misiunile au fost executate în funcţie de situaţia operativă specifică fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar, respectiv dispunere, program de desfăşurare a activităţilor didactice şi s-au axat în special pe timpul afluirii/defluirii elevilor/cadrelor didactice şi pauzelor dintre orele de cursuri. Totodată în perioada analizată s-au executat un număr de 20 activităţi de prevenire astfel:
-           7 activităţi în cadrul direcţiei de acţiune prevenirea delicvenţei juvenile în cadrul programului „Adolescenţă fără delicvenţă” la Liceul Baptist şi Colegiul Tehnic din municipiul Reşiţa  şi Şcoala Gimnazială Romul Ladea din localitatea Oraviţa;
-           13 activităţi în cadrul direcţiei de acţiune şi prevenire a violenţei în şcoli, în cadrul programului „Şcoala în Siguranţă” la Şcoala Gimnazială Petre Sava Bălean din localitatea Văliug şi la sediul I.J.J. Caraş Severin cu ocazia desfăşurării „Porţilor Deschise”;
  Pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ preuniversitar în anul şcolar 2017-2018, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş–Severin, va dispune măsuri specifice şi va desfăşura o serie de activităţi pentru asigurarea climatului de siguranţă publică, astfel:
·         Cunoaşterea situaţiei operative, a riscurilor şi vulnerabilităţilor în zona institiţiilor de învăţământ.
·         Adaptarea în funcţie de situaţia operativă specifică fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar a dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică;   
·         Organizarea, în funcţie de datele şi informaţiile avute la dispoziţie, de acţiuni punctuale pentru întărirea climatului de siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar;
·         Continuarea parteneriatelor existente prin desfăşurarea de activităţi de prevenire a faptelor antisociale la unităţile de învăţământ avute în responsabilitate.
    Totodată în urma participării la şedinţele organizate în scopul pregătirii anului şcolar 2017-2018, în vederea stabilirii instituţiilor de învăţământ preuniversitar avute în responsabilitate, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, i-au fost repartizate un număr de 6 instituţii, astfel:
-          4 instituţii pe raza mun. Reşiţa: Liceul Teoretic „Diaconovici Tietz”, Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr.2, Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr.6;
-          1 instituţie pe raza mun. Caransebeş: Liceul Tehnologic Decebal Caransebeş;

-          1 instituţie pe raza loc. Oraviţa: Liceul Teoretic General Dragalina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu