Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 11 ianuarie 2017

RECOMANDĂRI PENTRU CEI CU AFECȚIUNI CARDIACE ȘI DE PLĂMÂNI

 Principalele afecțiuni cardiovasculare influențate de expunerea la frig sunt hipertensiunea arterială și manifestările bolilor ischemice cardiace: angina pectorală, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă. Vremea rece, gerul și iarna, în general, reprezinta un stres pentru bolnavii cardiaci și pulmonari, nu numai prin pericolul contractării infecțiilor respiratorii dar si prin factorii meteorologici specifici care însoțesc temperaturile scăzute: vântul rece,
umezeala și ceața. Pacienții cu afecțiuni cardiace nu ar trebui sa se expuna temperaturilor scăzute și vântului rece. Efortul fizic în frig și vânt crește necesarul de oxigen și duce astfel la apariția crizelor de angină pectorală sau chiar a infarctului miocardic acut. În general, trebuie evitate eforturile mari și bruște, dar mersul pe jos, calm și liniștit, nu ar trebui întrerupt definitiv decât în zilele geroase sau cu viscol.
Pe timpul iernii, pacienții cu boli cronice de plămâni trebuie să-și ia măsuri suplimentare de precauție. Orice viroză respiratorie, și mai ales gripa, pot decompensa o insuficiență cardiacă sau acutiza o bronșită cronică, afecțiuni care necesită spitalizare și intervenții medicale de urgență. Din acest motiv, pacienții din grupele cu risc crescut nu trebuie să frecventeze locuri aglomerate și închise, cum ar fi salile de spectacol sau mijloacele de transport in comun.
Alimentația pentru sezonul rece, medicii recomandă celor bolnavi să consume fructe și legume, pâine integrală, proteine, sucuri naturale din morcovi, țelină, spanac, ceaiuri de plante pentru inimă și diuretice. Nu ar trebui exagerat cu carnea de porc, mezelurile, prăjelile și condimentele, făinoasele, dulciurile rafinate.
De asemenea, nu se recomandă trecerea bruscă de la căldura din casă la frigul de afara, ci progresiv, pentru a facilita adaptarea organismului. Și dacă totuși există necesitatea unor activități în aer liber, trebuie alese momentele zilei și zilele mai puțin friguroase pentru deplasări sau plimbări.

Compartiment comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu