Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 27 ianuarie 2017

RAPORT DE ACTIVITATE LA INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN CARAŞ-SEVERIN PE ANUL 2016

În anul 2016 întreaga activitate a personalului inspectoratului a fost coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite de către conducerea Poliţiei Române:
*      Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră.
*      Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere.
*      Destructurarea grupărilor/grupurilor infracţionale.
*      Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
*      Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.
Au fost puse în aplicare de către structurile operative, cu sprijinul C.A.P.C., programele locale de prevenire a criminalităţii, derivate din priorităţile naţionale ale Poliţiei Române stabilite la nivelul I.G.P.R.:
          Programul local de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor:
Ø Campanii majore desfăşurate:
·  Tedi – Şcoala Siguranţei” (ianuarie-iunie)
·   Săptămâna „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!” (aprilie)
·  Cyber Security” (cu sprijinul S.C.C.O.; martie și octombrie)
·  „Stop Drog!” (cu sprijinul S.C.C.O.; aprilie)
·  Vacanță în siguranță” ( iunie - septembrie)
·  „Săptămâna prevenirii criminalității” (26 - 30 septembrie)
·  ”Luna antidrog” (cu sprijinul S.C.C.O.; noiembrie)
·  „Campania de prevenire a traficului de persoane” (cu sprijinul S.C.C.O., decembrie)
-            Programul local de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului.
Ø Campanii majore desfăşurate:
·        Campania de prevenire a furturilor din locuinţe „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”, derulată de Poliţia Română în parteneriat cu Groupama Asigurări S.A (aprilie – august)
·        Campania de prevenire a furturilor din locuință și societăți comerciale „Protejează-ți locuința și afacerea! Trăiește în siguranță!” ( octombrie – decembrie)

·        Prevenirea înşelăciunilor în cadrul Planului de acţiune privind prevenirea şi combaterea infracţiunilor de înşelăciune – inițiat de S.I.C. (pe parcursul întregului an)
Evoluţia macro-indicatorilor înregistraţi la nivelul Poliţiei judeţului Caraş-Severin relevă o scădere a infracţiunilor sesizate cu 9,21% faţă de anul 2015.
În cursul ultimilor şase ani, infracționalitatea sesizată înregistrează o tendinţă constantă de scădere.
Infracţiunile contra persoanei au scăzut cu 0,53%, comparativ cu anul 2015, cele de vătămare corporală din culpă cunoscând o scădere cu 11,99%.
Infracţiunile sesizate contra patrimoniului scad cu 9,98%, respectiv: furturile scad cu 11,04% (furturile din societăţi comerciale scad semnificativ cu 25,5%, furturile din buzunare, poşete, genţi scad cu 9,4%, furturile din auto scad cu 7,6%, furturile de componente din exteriorul autoturismelor scad cu 16,7%, furturile de auto scad cu 9,1%) iar numărul distrugerilor scade cu 10,65%.
Este al treilea an consecutiv în care înregistrăm scăderi ale infracțiunilor contra patrimoniului, inclusiv la furturi.

CRIMINALITATEA STRADALĂ
Pentru asigurarea siguranţei cetăţeanului, prevenirea şi combaterea criminalităţii, efectivele de ordine publică au acţionat conform planurilor de acţiune punctuale urmărind creşterea autorităţii poliţiei, asigurarea respectării legii şi reducerea timpului de reacţie la solicitările cetăţenilor printr-o prezență activă în locurile, mediile şi zonele de interes operativ, împreună cu celelalte forţe ale structurilor M.A.I. din judeţ.
La nivelul judeţului au fost organizate acţiuni preventiv-reactive, în sistem integrat, pe perioade limitate, în cadrul cărora au fost folosite atât efective proprii cât şi jandarmi, poliţie de frontieră etc.
În anul 2016, infracţiunile stradale au scăzut cu 4,48%.
            Subliniem faptul că înregistrăm o scădere a infracţiunilor stradale sesizate pentru al cincilea an consecutiv, faptele înregistrate sunt fără pericol social deosebit, apreciem că efectivele de ordine publică şi-au atins obiectivele asumate în anul 2016.
Având în vedere rezultatele obţinute şi faptul că numărul infracţiunilor cu violenţă este scăzut, apreciem că și în anul 2016, judeţul nostru poate fi caracterizat ca fiind un judeţ liniştit şi sigur.

CRIMINALITATEA ECONOMICO-FINANCIARĂ
În perioada analizată, au fost organizate şi s-au desfăşurat 473 de acţiuni şi 496 verificări care au avut ca drept scop prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional pe liniile de muncă şi sectoarele de activitate aflate în supraveghere, lucrătorii SICE având în atenţie infracțiunile din toate domeniile.
Pentru executarea  acestora, au fost atraşi spre colaborare şi specialişti din cadrul instituţiilor cu care cooperăm, respectiv Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Caraș-Severin, Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Caraș-Severin, Garda Forestieră Caraş-Severin, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, Direcţia Silvică Caraș-Severin ş.a.



Infracțiunile de natură economico-financiară au scăzut cu 18,2%.
În urma finalizării cercetărilor pe linia combaterii evaziunii fiscale, a fost aplicat sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile în valoare de 19.469.827 lei.
În urma activităţilor desfăşurate pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor din domeniul vamal, respectiv a contrabandei cu produse din tutun, în special, au fost ridicate în vederea confiscării 608.102 ţigarete (+24,73%) a cărei valoare se ridică la suma de 449.787 lei (+19,09%) şi 0,64 kg de tutun.
Așadar, pe linia combaterii infracțiunilor economico-financiare am înregistrat rezultate deosebite:
Ø  valoarea bunurilor indisponibilizate: 2.999.454 lei (+2.093.050 lei);
Ø  valoarea bunurilor care au făcut obiectul măsurilor asiguratorii: 24.804.398 lei (+21.094.552 lei).

SIGURANŢA TRAFICULUI RUTIER
Având în vedere evoluţia situaţiei operative pe linie de circulaţie rutieră, în anul 2016 au fost luate o serie de măsuri de contracarare a fenomenelor generatoare de accidente, a fost elaborat de la nivelul Serviciului Rutier și pus în aplicare „Programul de siguranță rutieră la nivelul județului Caraș-Severin în anul 2016”, în care s-au stabilit sarcini și obiective concrete, cu scopul general de reducere a mortalității prin accidente de circulație rutieră în zona de competență.
Dinamica accidentelor grave de circulaţie
În urma eforturilor depuse de efectivele de Poliție Rutieră, în anul 2016 dinamica accidentelor rutiere înregistrate pe raza judeţului a cunoscut un trend descrescător. Înregistrăm o scădere uşoară la numărul total al accidentelor (-1,91%), accidentele grave scăzând cu 8,69%.
Principalele cauze generatoare de accidente au fost:
-          nerespectarea regimului legal de viteză
-          neacordare prioritate vehicule
-          nerespectare distanţă între vehicule

REGIMUL ARMELOR, EXPLOZIVILOR ŞI SUBSTANŢE PERICULOASE
În anul 2016 s-au executat 50 de acțiuni, din care 3 acţiuni cu efective mărite pe linia respectării regimului legal al armelor, muniţiilor şi vânătorii, precum şi un număr de 323 controale la persoanele fizice şi juridice autorizate pe această linie. La unele din aceste activităţi au fost angrenaţi şi specialişti din cadrul altor instituţii cu atribuţiuni pe această linie.
S-au mai executat un număr de 23 acţiuni pe linie de materii explozive, în baza planurilor proprii întocmite şi un număr de  36 controale la persoanele fizice şi juridice autorizate în baza  Legii  126/1995, cu modificările şi completările ulterioare. La o parte din aceste activităţi au fost angrenaţi şi specialişti din cadrul I.T.M. Caraş – Severin, I.S.U. Semenic Caraş – Severin şi Garda de Mediu Caraş – Severin. 
Pe linie de substanţe periculoase s-au desfăşurat un număr de 16 acţiuni, în baza planurilor proprii întocmite şi un număr de 14 controale la agenţii economici autorizaţi în acest sens. La majoritatea acestor activităţi au  fost angrenaţi şi specialişti din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Caraş–Severin, Gărzii de Mediu Caraş–Severin şi Unităţii Fitosanitare Caransebeş.


            INFRACŢIONALITATEA ÎN DOMENIUL SILVIC
În anul 2016,  la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor în domeniul silvic, s-a avut în vedere situaţia operativă de pe raza judeţului, zonele de risc ridicat unde în anii precedenţi s-a înregistrat o creştere a infracționalității în domeniul silvic, urmărindu-se în principal:
·         prevenirea şi descoperirea tăierilor ilegale din fondul forestier proprietate publică şi privată,
·         tragerea la răspundere a persoanelor care săvârşesc astfel de fapte.
Pentru realizarea acestor obiective au fost reactualizate protocoale de colaborare şi au fost executate acţiuni şi controale cu specialiştii din cadrul C.R.S.V. Timişoara, Direcţia Silvică Caraș-Severin, Garda de Mediu, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Caraș-Severin, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Biroul Vamal Caraș-Severin şi Jandarmeria Română.
În urma activităților desfășurate au fost aplicate 310 sancţiuni contravenţionale în valoare de 536,74 mii lei şi a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 1.196,65 mc material lemnos din care cantitatea de 692,86 mc confiscare valorică.

POLIŢIA DE PROXIMITATE ŞI SIGURANŢA COMUNITĂŢII
În anul 2016, activitatea poliţiştilor de proximitate a fost orientată în principal pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional stradal şi creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.
Pentru realizarea obiectivelor stabilite şi transpunerea în practică a măsurilor preventive, poliţiştii de proximitate au organizat şi executat 2.882 activităţi în cadrul comunităţilor, din care: 358 cu asociaţiile de proprietari, 230 cu administraţiile publice locale, 16 cu ONG-uri, 1.790 în unităţile de învăţământ, 94 cu alte instituţii, 394 activități pentru prevenirea victimizării vârstnicilor.

PRIORITĂŢI PENTRU ANUL 2017

a.      Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră.
b.      Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere. Destructurarea grupărilor/grupurilor infracţionale.
c.       Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu