Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 30 ianuarie 2017

În perioada iunie 2016 – ianuarie 2017 în Caraș-Severin s-au înregistrat 712 cazuri de rujeolă

 În perioada iunie 2016 – ianuarie 2017 în Caraș-Severin s-au înregistrat 712 cazuri de rujeolă, dintre care 144 confirmate în urma analizelor de laborator. Din totalul de 712 cazuri, 99 la sută reprezintă copii nevaccinați. Ulterior, un prim focar a apărut în localitatea Bocșa, în septembrie 2016, într-o comunitate de romi, cu 26 de cazuri, dintre care cinci confirmate cu laboratorul, 20 de cazuri probabile și un caz infirmat.
                DSP a luat o serie de măsuri în focar, măsuri legate de raportări fracvente din partea Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Reșița, raportarea fișelor unice de supraveghere conform metodologiei de
supraveghere a rujeolei, raportarea cazurilor la Centrul Regional de Sănătate Publică de la Timișoara, izolarea cazurilor la Secția de Boli Infecțioase. Pacienții au fost izolați în saloane separate, fără a avea contact cu alți bolnavi. Au fost, de asemenea, recoltate seruri pentru diagnosticul etiologic, s-a declanșat anchetă epidemiologică, pentru a stabili link-urile de transmitere intra și interfamiliale. S-a păstrat legătura cu medicii de familie din zonă (în unele cazuri mai dificil, pentru că nu toți copiii din aceste comunități figurează pe listele medicilor de familie), s-a efectuat catagrafierea populației juvenile care trebuie vaccinată și s-a recomandat insistent medicilor să efectueze vaccinarea ROR. În trimestrul IV 2016 au fost vaccinați 922 de copii restanțieri la vaccinarea ROR, pentru perioada următoare fiind necesare peste 5000 de doze de vaccin ROR.  
                Din nefericire, au existat două decese (un copil de un an și două luni și unul de opt luni) care au fost confirmate decedate la Timișoara și nu au trecut prin sistemul de raportare al DSP Caraș-Severin.
                DSP Caraș-Severin a elaborat și un plan de măsuri viitoare, care prevăd mai multe raportarea obligatorie în primele 24 de ore de la momentul diagnosticului. Pacienții cu rujeolă nu vor frecventa  școala timp de patru zile de la apariția erupției dar izolarea bolnavilor în comunități mari nu este recomandată. În spitale, este însă obligatorie izolarea de tip respirator. Carantina este de regulă evitată iar contacții se vaccinează la 72 de ore de la expunere. La contacții de mare risc contraindicați la vaccinare, născuții de până la un an, la gravide, adminstrarea se va face în primele șase zile de la expunere. Trebuie ținut cont că imunizarea tuturor celor susceptibili că ar putea fi purtători de virus limitează epidemia în comunitate. Dezinfecția nu este utilă în astfeld e cazuri, pentru că virusul se transmite prin aer.


                                                                         Compartimntul de Comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu