Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 30 noiembrie 2016

Sprijin pentru producătorii de carne de porc


Producătorii de carne de porc vor beneficia de un ajutor de adaptare excepțional în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, bugetat din fonduri naționale și europene, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern. Sprijinul are scopul să compenseze pierderile înregistrate de producătorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere și ofertă.

RECOMANDĂRI PENTRU MINIVACANȚA DE 1 DECEMBRIE


Poliţiştii se vor afla în stradă pentru asigurarea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică, în minivacanţa de 1 decembrie.  Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin vă recomandă să respectaţi regulile de circulaţie, să circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor meteo şi să respectaţi regulile de conduită preventivă.

De anul acesta, rezidenții în medicină, medicină dentară și farmacie din România își pot alege repartizarea în orice spital din România în care sunt locuri sau posturi libere

Pentru a putea pune la dispoziție medicilor rezidenți din România o paletă mai largă de opțiuni în ceea ce privește rezidențiatul, Ministerul Sănătății a realizat, cu ajutorul echipei GovITHub, o actualizare de arhitectură și interfaţă de afişare pentru sistemul informatic de gestiune a repartizării rezidenților.
Ministerul Sănătății a actualizat anul acesta metodologia concursului naţional de intrare în rezidențiat pe post şi pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Astfel, din noiembrie 2016, se face o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu, iar medicii rezidenți pot alege, în funcție de punctajul obținut, oricare loc sau post dintre cele scoase la concurs la nivel național. Până în prezent, rezidenții susţineau concursul într-unul din cele 6 centre universitare în care se organiza concursul şi puteau opta doar pentru locurile și posturile disponibile în centrul de concurs si centrul arondat acestuia.

Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României


Sfantul Apostol Andrei, propovaduitorul Evangheliei in Scythia Minor(Dobrogea) 

Sfantul Andrei desi era iudeu de neam, a propovaduit intr-o parte a pamantului romanesc, la stramosii nostri geto-daci, si anume in teritoriile situate pe tarmul apusean al Marii Negre (Pontul Euxin).

Cine era Sfantul Andrei?
Sfantul Andrei, "cel intai chemat" la apostolie era frate al lui Simon Petru, care s-a numarat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amandoi fiii pescarului Iona. Erau originari din Betsaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, in nordul Tarii Sfinte. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Amandoi s-au numarat printre "ucenicii" Sfantului Ioan Botezatorul, ascultand timp indelungat predicile acestuia in pustiul Iordanului, cu indemnuri la pocainta si cu proorocia despre venirea lui Mesia. De la acesta a auzit Andrei cuvintele "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1,29). A fost si el martor, alaturi de alti ucenici, la botezul Domnului si la cunoscuta convorbire dintre Iisus si Ioan, intarindu-se in convingerea ca Acesta era Mesia cel prezis de prooroci. A doua zi dupa botezul Domnului in Iordan, Ioan Botezatorul statea pe tarmul acestui rau cu doi dintre ucenicii lui, Andrei si Ioan (viitorul apostol si evanghelist), carora le spune din nou: "Iata Mielul lui Dumnezeu" (Ioan 1,36). Auzind aceasta marturisire, cei doi ucenici au pornit dupa Iisus, in dorinta de a-L cunoaste. Iisus i-a observat si i-a intrebat: "Ce cautati?" La care ei au zis: "invatatorule, unde locuiesti?" El le-a zis:  "Veniti si veti vedea". Au mers deci si au vazut unde locuia si au ramas la El in ziua aceea (Ioan 1, 37-39). Andrei a anuntat apoi si pe fratele sau Simon Petru ca "a gasit pe Mesia" (Ioan 1,41).

marți, 29 noiembrie 2016

Împreună de 1 Decembrie-Ziua Naţională a României

În acest an, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, la data de 1 decembrie, aproximativ  40 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, vor face parte din dispozitivul de defilare care va fi prezent în Piața 1 Decembrie 1918, din mun. Reşiţa. În cadrul dispozitivului de defilare se va afla şi Garda cu Drapelul de luptă al unității, precum şi un pluton de jandarmi din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi mobil Reşiţa.

Program de lucru pe 2 decembrie,la anumite institutii publice

 Guvernul României a adoptat în data de 23 noiembrie Hotărârea nr. 871, privind stabilirea zilei de 2 decembrie ca zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Potrivit art. 2 al actului menţionat, prevederea nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului acesteia.

REȚINUT PENTRU FURT CALIFICAT ȘI COMPLICITATE LA FURT CALIFICAT

Polițiștii municipiului Reșița au efectuat cercetări față de un bărbat de 27 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și complicitate la furt calificat. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere si Arestare Preventivă Caraș-Severin.

Loviri sau alte violenţe

Sâmbătă, 26 noiembrie a.c, în jurul orei 04.30, grupa de intervenţie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, a fost sesizată cu privire la faptul că pe str. G.A Petculescu, din mun. Reşiţa, un tânăr a fost agresat fizic.
La faţa locului s-a deplasat de urgenţă un echipaj de jandarmi, care a constatat faptul că numitul A.S., în vârstă de 19 ani, domiciliat în mun. Reşiţa, a fost agresat fizic de o persoană necunoscută, în incinta unei discoteci din zonă.
În urma verificărilor efectuate la faţa locului, jandarmii au constatat că persoana în cauză, în timp ce se afla în discotecă împreună cu un prieten, a fost lovit cu pumnul în faţă, de o persoană necunoscută, după care mai multe

luni, 28 noiembrie 2016

Mesajul Custodelui Coroanei române Sesiunea Solemnă a Academiei Române, 28 noiembrie 2016


Doamnelor și domnilor membri ai Academiei Române,

Acum un secol, străbunicul meu, Regele Ferdinand cel Loial, ratifica decizia Consiliului de Coroană de a conduce România în Primul Război Mondial, alături de puterile Antantei.
Punând datoria sa faţă de ţară mai presus de orice, Regele Ferdinand a condus România prin momentele cele mai grele și mai măreţe ale istoriei sale.
Continuând realizările istorice ale Regelui Carol I, Ferdinand şi-a câştigat apoi numele de “Întregitorul” pentru că, alături de bravii săi soldaţi, a luptat pentru împlinirea visului tuturor românilor – Marea Unire.

Acțiunea dsfășurată de Asociația Diaspora Biserică și Școală din Reșița

Asociația Diaspora Biserică și Școală din Reșița a organizat duminică 27 noiembrie două deplasări la Moldova Nouă și Oravița,  unde comunitățile maghiare au participat la un program de advent și au fost ajutați cu alimente. Asociația de patru ani sprijină toate comunitățile maghiare din județul Caraș Severin și organizează periodic programe culturale, spirituale pentru a ajuta și a da speranță

Parada militară de Ziua Națională la Reșița

Cu ocazia „Zilei  Naţionale a României”, Primăria Reşiţa, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Instituţia Prefectului Caraş-Severin şi Garnizoana Reşiţa organizează ceremonial militar şi religios dar şi o paradă militară locală în ziua de 1 Decembrie 2016, la ora 11.00, în Piaţa 1 Decembrie 1918 din Reşiţa
Sunt invitaţi să participe cetăţenii municipiului Reşiţa, reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai partidelor politice, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, veterani de război, cadrele militare în rezervă şi în retragere, elevi, studenţi şi reprezentanţi ai mass-media.

Sedinta ordinara a Consiliului Local Reşiţa

     
  R O M Â N I A                                                       JUDEŢUL CARAŞ-SEVERIN                                                                            
      MUNICIPIUL REŞIŢA
            P R I M A R                                     
DISPOZIŢIA Nr. 2531
DIN      24.11. 2016
privind convocarea Consiliului Local în şedinţă ordinară
              Primarul Municipiului Reşiţa,
În temeiul art. 39 alin. 1, art. 68 alin. 1, art. 115 alin. 1 lit. a), alin. 2 şi alin. 6 ale Legii nr. 215/2001, privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

D I S P U N E:  

Proiectele europene pot fi însuflețite și prin inot

 Astfel în acest week-end clubul de înot masters, purtand numele inspirat chiar din cel al orasului pe care il reprezinta în intreaga lume unde concureaza, Resita 07 a participat în Timisoara la concursul international de inot masters in bazin scurt (25m).
O noua întrecere sportivă având ca obiectiv păstrarea titlului de club campion între cluburile de inot masters aparținând regiunii DKMT.

duminică, 27 noiembrie 2016

Respectarea legislaţiei specifice referitoare la asistenţa socială în judeţul Caraş-Severin

 Informare privind respectarea legislaţiei specifice referitoare la asistenţa socială în judeţul Caraş-Severin. Deficienţe constatate şi măsuri de remediere.
        
Prezintă: Agenţia Judeţeană  pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin.

   
INFORMARE PRIVIND RESPECTAREA LEGISLAȚIEI SPECIFICE REFERITOARE LA ASISTENȚA SOCIALĂ ÎN JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN. DEFICIENȚE CONSTATATE ȘI MĂSURI DE REMEDIERE

Proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin”


Proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin”

 Prezintă: S.C. AQUACARAŞ S.A Caraş-Severin

RAPORT 
STADIU IMPLEMENTARE PROIECT LA DATA DE 01 OCTOMBRIE 2016

SC AQUACARAS SA deruleaza in prezent  proiectul major “Modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Caras – Severin” al carui contract de finantare

Proiectul „România e și țara mea!”

ROMÂNIA E ȘI ȚARA MEA”
            Centrul Școlar de Educație Incluzivă „PRIMĂVARA” din Reșița, organizează marți, 29 noiembrie 2016, cea de-a patra ediție a Vernisajului „1 Decembrie – Ziua Unității Naționale” – expoziție cu lucrări artistico-plastice prezentate în cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița.
            Evenimentul se va desfășura în cadrul Proiectului „România e și țara mea!” aprobat în Calendarul activităților educative C.A.E.R.I. poziția 578/2016 și îi va avea ca parteneri pe:

Informare meteorologică de precipitaţii moderate cantitativ, intensificări ale vântului, viscol în zona montană, răcire accentuată


Sursa : Administratia Nationala de Meteorologie
Intervalul : 27 noiembrie, ora 16:00 – 29 noiembrie, ora 23:00
Zonele afectate : conform textului
Fenomene : precipitaţii moderate cantitativ, intensificări ale vântului, viscol în zona montană, răcire accentuată;
Mesaj :
       INFORMARE METEOROLOGICĂ
       În intervalul menţionat vor fi perioade de timp în care se vor semnala precipitaţii în majoritatea regiunilor, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse, mai ales la munte, 15...20 l/mp.

sâmbătă, 26 noiembrie 2016

CALITATEA ACTULUI MEDICAL ÎN BENEFICIUL PERSOANELOR VÂRSTNICE DIN JUDEŢUL CARAŞ-SEVERIN

Informare cu privire la calitatea actului medical în beneficiul persoanelor vârstnice din judeţul Caraş-Severin.

Prezintă: Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Caraş-Severin.

INFORMARE  CU PRIVIRE LA CALITATEA ACTULUI MEDICAL ÎN BENEFICIUL PERSOANELOR VÂRSTNICE DIN JUDEŢUL CARAŞ-SEVERIN

CAMPANIA DE VACCINARE ANTIGRIPALA

Gripa este o boală infecţioasă acută cu un potenţial epidemic crescut, caracteristică sezonului rece, infecţia gripală poate avea un spectru larg de manifestări clinice, mergând de la o uşoară răceală ( simptome de guturai) până la pneumonie severă, în unele cazuri putând duce la decesul bolnavului.

RECOMANDĂRI PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN SIGURANȚĂ

RECOMANDĂRI PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN SIGURANȚĂ 
Pentru a călători cu autovehiculele în siguranță, ținând cont de condițiile meteo nefavorabile, care pot influența negativ desfășurarea traficului rutier, Poliția Română recomandă conducătorilor auto următoarele:

ATENȚIE CÂND MERGEȚI LA CUMPĂRĂTURI !

Urmează o perioadă în care supermarketurile, mall-urile, târgurile, piețele devin tot mai aglomerate. În graba cumpărăturilor, Poliția Română recomandă un comportament preventiv.
În mediul online, comercianții fac reduceri la produsele vândute, iar mulți dintre dumneavoastră veți plăti online ceea ce cumpărați. Vă recomandăm să verificați dacă site-ul de pe care faceți tranzacția este de încredere (dacă oferă date de identificare complete — contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc.) și să analizați opiniile altor cumpărători, condițiile de livrare și de garanție.

vineri, 25 noiembrie 2016

Modificări în legislația referitoare la pescuit și acvacultură

  

Reglementările naționale din domeniul pescăresc au fost modificate astfel încât să se conformeze cu noua Politică Comună în domeniul Pescuitului (PCP) a Uniunii Europene.
Modificările aduse de Executiv Ordonanţei de Urgenţă Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura vizează întărirea rolului administrativ al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), dezvoltarea acvaculturii, îmbunătățirea sistemului de inspecție, control și colectare date şi asigurarea unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.

Ședință ordinară a Consiliului Județean Caraș-Severin

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, a dispus convocarea unei ședințe pentru data de 29 noiembrie 2016, ora 12.00, cu următoarele proiecte incluse pe ordinea de zi:

SITUAŢIA LOCURILOR DE MUNCĂ VACANTE LA DATA DE 25.11.2016

SITUAŢIA LOCURILOR DE MUNCĂ VACANTE

Aproximativ 2.000 pachete de ţigări de contrabandă, confiscate la Socol

 Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Socol – I.T.P.F. Timişoara au descoperit şi confiscat 1.990 pachete de ţigări de contrabandă, pe care doi cetăţeni români intenţionau să le introducă ilegal în ţară pentru a le comercializa pe raza localităţii de domiciliu.

În data de 24.11.2016, în jurul orei 19.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Socol, judeţul Caraş Severin, au observat cu ajutorul sistemului de supraveghere, în apropierea liniei de frontieră, două persoane care transportau spre interiorul tarii mai multe colete voluminoase.
Imediat, la faţa locului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul sectorului care a reţinut persoanele în cauză, asupra lor fiind depistate 7 colete invelite in folie de culoare neagra ce contineau tigari.

Noi reguli pentru punerea pe piaţă a echipamentelor radio

Începând cu data de 22 noiembrie 2016 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor, care transpune în legislația românească noile prevederi europene cu privire la punerea la dispoziţie pe piață a echipamentelor radio. Aceasta stabilește noi reguli pentru operatorii economici implicați în lanțul de aprovizionare ori de distribuție al acestor echipamente, definind într-un mod mai clar obligațiile ce revin producătorului, reprezentantului autorizat al acestuia, importatorului și distribuitorului.

joi, 24 noiembrie 2016

Mecanism privind compensarea condițiilor de detenție necorespunzătoare

Guvernul instituie un mecanism compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă prin proiectul de lege de modificare și completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, adoptat în ședința de astăzi.

Proiectul de lege are un scop dublu:
Ø  de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă și
Ø  de a contribui, în același timp, la degrevarea penitenciarelor.

Vineri, 2 decembrie, zi liberă pentru elevi, studenți și profesori

În conformitate cu decizia Guvernului României, ziua de vineri, 2 decembrie 2016, este liberă pentru toți salariații din sectorul public, după cele două zile nelucrătoare de sărbătoare legală: 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională a României).

Germania – Greva sindicatului asociaţiei piloţilor Cockpit pentru cursele Lufthansa

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească cu zborurile Lufthansa, pentru distanţe scurte şi lungi, despre faptul că Sindicatul asociaţiei piloţilor Cockpit a anunţat o nouă grevă pentru ziua de joi, 24 noiembrie 2016, până la ora 23:59.
Pentru ziua de vineri, 25 noiembrie 2016 vor fi afectate doar zborurile pe distanţă scurtă în Germania şi Europa. Apelul la grevă se referă doar la zborurile Lufthansa.

Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate oferă informaţii despre votul în străinătate

Începând de astăzi, call-center-ul din cadrul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate dezvoltat de Departamentul Consular al Ministerului Afacerilor Externe oferă cetăţenilor români din afara ţării informaţii despre condiţiile de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile parlamentare din anul 2016. Astfel, cetăţenii români pot solicita informaţii referitoare la modalităţile de exercitare a votului în străinătate - fie prin corespondenţă, fie la secţiile de votare, la actele de identitate necesare pentru a exercitarea votului sau la locaţiile secţiilor de votare.

miercuri, 23 noiembrie 2016

Festivalul Internațional de umor”Mircea Cavadia”

Primăria Municipiului Reșița și Consiliul Local
și
Academia Popa’s - Școala de Caricatură Românească
în parteneriat cu
Liceul de Arte ”Sabin Păuța”,  Casa de Cultură a Sindicatelor,  Teatrul de Vest,
Asociația Caricaturiștilor din România și Uniunea Epigramiștilor din România

organizează în 25 noiembrie 2016, la Reșița

Festivalul Internațional de umor”Mircea Cavadia”

2 Decembrie, declarată zi liberă pentru salariaţii din sectorul public

Executivul a stabilit astăzi, printr-o Hotărâre, ca ziua de vineri, 2 decembrie 2016, să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, după cele două zile nelucrătoare de sărbătoare legală, de 30 noiembrie şi 1 decembrie,respectiv după Sfântul Andrei și Ziua Națională a României. 
Astfel, potrivit prevederilor hotărârii, ziua de 2 decembrie va fi recuperată sâmbătă, 17 decembrie 2016, sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 16 decembrie 2016.
Facilitatea nu se acordă locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activității.

Trenul Regal de 1 Decembrie Sinaia-Bușteni-Predeal-Brașov-Codlea-Făgăraș-Avrig-Sibiu

Miercuri, 23 noiembrie 2016
Secretariatul Majestății Sale Regelui

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită
următorul comunicat:

Trenul Regal de 1 Decembrie
Sinaia-Bușteni-Predeal-Brașov-Codlea-Făgăraș-Avrig-Sibiu

Germania – Greva sindicatului asociaţiei piloţilor Cockpit pentru cursele Lufthansa

 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Federale Germania despre faptul că Sindicatul asociaţiei piloţilor Cockpit a anunţat grevă în data de 23.11.2016, interval orar 00.01 – 23.59 la zborurile Lufthansa pentru distanţe scurte şi lungi.
Apelul la grevă se referă doar la pasajul Lufthansa.

DOSARE PENALE

CERCETĂRI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ
La data de 22 noiembrie a.c., în jurul orei 18.40, polițiștii din municipiul Reșița au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie a fost tâlhărită pe strada Damaschin Bojincă din Reșița.

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că un bărbat de aproximativ 1,70 m, având capul acoperit, a deposedat o femeie  în vârstă de 77 de ani  ce se deplasa pe strada Damaschin Bojincă din Reșița, de geanta pe care o avea asupra sa. În geantă se afla suma de 100 de lei și mai multe documente personale.

marți, 22 noiembrie 2016

Ministerul Afacerilor Externe a lansat materialul informativ „Q&A - Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate”

Ministerul Afacerilor Externe a lansat materialul informativ „Q&A - Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate” care aduce alegătorilor români din străinătate informaţii necesare referitoare la condiţiile de exercitare a dreptului de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 11 decembrie 2016.

Dezbateri sub genericul „Păreri, opinii, realităţi. Discuţii amicale pe tema istoriei locale a Banatului Montan”

În data de 26 octombrie 2015 debuta la secţia germană „Alexander Tietz” a Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin un şir de dezbateri sub genericul „Păreri, opinii, realităţi. Discuţii amicale pe tema istoriei locale a Banatului Montan”, cu ing. Dan Perianu din Reşiţa şi cu toţi iubitorii acestui loc binecuvântat de Dumnezeu. Timp de 10 luni aceste dezbateri au adunat în jurul specialistului istoriei locale interesați de trecutul și soarta Reșiței, câteodată mai mulți, altădată mai puțini. La cererea celor interesați, aceste dezbateri în limba română vor continua și pe mai departe.

PROTECŢIA CETĂŢENILOR ROMÂNI CARE LUCREAZĂ ÎN STRĂINĂTATE

CAMPANIA NAŢIONALĂ DE VERIFICARE A MODULUI ÎN CARE AGENŢII DE OCUPARE A FORŢEI DE MUNCĂ RESPECTĂ PREVEDERILE LEGII NR.156/2000 PRIVIND PROTECŢIA CETĂŢENILOR ROMÂNI CARE LUCREAZĂ ÎN STRĂINĂTATE (R) 

Solicitările din ce în ce mai dese venite din partea cetăţenilor români de a-şi găsi locuri de muncă în afara graniţelor României, au condus la înfiinţarea de companii care oferă servicii de mediere acestor persoane în străinătate.Pe plan naţional s-a constatat faptul că multe din aceste

Sedinte la Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin

 Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin organizează miercuri, 23 noiembrie a.c., la sediul Palatului Administrativ, Sala de la etajul I următoarele:

luni, 21 noiembrie 2016

Loviri şi alte violenţe

Duminică, 20 noiembrie a.c, în jurul orei 16.30, grupa de intervenţie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană de sex masculin tulbură ordinea şi liniştea publică, în cartierul Moroasa, din mun. Reşiţa.
Jandarmii cărăşeni ajunşi la faţa locului au constatat că numita D.E, în vârstă de 16 ani, a fost ameninţată şi ulterior agresată fizic de o persoană necunoscută. În urma verificărilor făcute la faţa locului, jandarmii au constatat faptul că persoana în cauză, se afla împreună cu două prietene pe str. Sportului, moment în care a oprit o maşină de culoare albastră, din care a

ACȚIUNE RUTIERĂ

Astăzi, poliţiştii rutieri au acţionat pe raza întregului judeţ în vederea prevenirii şi combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere dar și a legalității transportului de persoane și mărfuri.

La data de 21 noiembrie a.c., în intervalul orar 06.00-10.00, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi în scopul prevenirii şi combaterii principalelor cauze generatoare de accidente dar și a legalității transportului de persoane și mărfuri.

Campanie ”Nu antibiotice la-ntâmplare”

În perioada 18 noiembrie – 19 decembrie 2016, Ministerul Sănătății va derula o campanie publică de informare cu privire la consumul rațional de antibiotice, intitulată ”Nu antibiotice la-ntâmplare.” Scopul campaniei este de informare a medicilor și a publicului nespecializat privind riscul prezentat de folosirea excesivă și eronată a medicamentelor antibiotice.
Potrivit statisticilor, în România jumătate dintre pacienții internați în acest moment în spitale primesc tratament cu antibiotic, ceea ce ne clasează pe locul II în Europa la consum. Mai mult, aproximativ 3 la sută din populația țării utilizează antibiotice zilnic.

PERCHEZIŢII LA O PERSOANĂ BĂNUITĂ DE TĂINUIRE


În cursul zilei de ieri, poliţiştii municipiului Reșița au efectuat 2 percheziţii domiciliare la locuințele unei persoane bănuite de tăinuire. Au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe bunuri susceptibile a proveni din infracţiuni.

La data de 20 noiembrie a.c., în baza autorizaţiilor emise de către Judecătoria Reșița, poliţiştii municipiului Reșița au efectuat 2 percheziţii domiciliare pe raza localităților Reșița și Zorlențu Mare, la o persoană bănuită de tăinuire.

duminică, 20 noiembrie 2016

ACTIVITATEA DE CONTROL SILVIC SI EVOLUTIA ACTIUNILOR CONTRAVENTIONALE SI INFRACTIONALE, DIN JUDETUL CARAS SEVERIN.

 INFORMARE
 PRIVIND ACTIVITATEA DE CONTROL SILVIC SI EVOLUTIA ACTIUNILOR CONTRAVENTIONALE SI INFRACTIONALE, DIN JUDETUL CARAS SEVERIN. DEFICIENTE CONSTATATE SI MASURI DE REMEDIERE DISPUSE

          Garda Forestiera Județeana Caras-Severin, subunitate integral bugetară, fară personalitate juridică aparţine de  GARDA FORESTIERA TIMISOARA aflată în subordinea Ministerului Mediului ,Apelor și Pădurilor.
          Garda Forestiera Județeana Caras-Severin îşi desfăsoara  activitatea cu un număr de 14 inspectori din care 3 cu activitate de implementare şi 11 cu activitate de control în aplicarea regim silvic.

Localizarea apelurilor la 112 se va realiza cu o mai bună acuratețe

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a dezbătut și adoptat în cadrul Consiliului Consultativ, din data de 16 noiembrie 2016, o decizie care va crește calitatea informațiilor de localizare transmise către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgență (SNUAU). Astfel, administratorul SNUAU va putea stabili cu o mai bună acuratețe poziția celor care solicită ajutor la numărul de urgență 112, ceea ce ar putea contribui la scăderea semnificativă a timpilor de intervenție.

Localizarea apelurilor efectuate din rețelele de telefonie mobilă

Implementarea Strategiei naționale pentru promovarea îmbătrânirii active și protecția persoanelor vârstnice

 Guvernul a aprobat astăzi Planul operațional 2016-2020 vizând implementarea Strategiei naționale până în 2020 pentru promovarea îmbătrânirii active și protecția persoanelor vârstnice, care înlocuiește Planul strategic de acțiuni pentru implementarea strategiei menționate pentru perioada 2015-2020. De asemenea, strategia a fost completată cu o anexă suplimentară care detaliază mecanismul de monitorizare și evaluare a implementării Strategiei naționale și a Planului operațional pentru perioada 2016-2020.

Instruirea experţilor electorali din străinătate

 Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Autoritatea Electorală Permanentă, au derulat, în perioada 16-17 noiembrie, un program de instruire, prin videoconferinţă, membrilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare propuşi de către MAE pentru a face parte din Corpul experţilor electorali din străinătate pentru scrutinul parlamentar din 11 decembrie 2016.

sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Conferința Smart City (“Orașul inteligent”)

 Primăria Municipiului Reșița organizează, în premieră, o conferință pe tema Smart City, care va avea loc marți, 22 noiembrie 2016, de la ora 10, la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, în sala Aula Magna.
Smart City (“Orașul inteligent”) este un concept inovator care, dincolo de explicațiile tehnice, definește orașul cu care locuitorii săi pot interacționa și care funcționează inteligent.

Noi reglementări privind dezvoltarea învățământului profesional dual

 Cadrul normativ privind organizarea și funcționarea învățământului profesional dual a fost completat în ședința de Guvern de astăzi, printr-o Ordonanță de urgență care actualizează reglementările în materie din Legea Educației Naționale nr. 1/2011.
Actul normativ aprobat de Executiv redefinește învățământul dual ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, desfășurat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori şi parteneri de practică, pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică, în contextul asigurării de către operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi.
Durata studiilor pentru învățămâ

„PROTEJEAZĂ-ȚI LOCUINȚA ȘI AFACEREA! TRĂIEȘTE ÎN SIGURANȚĂ! ”

În perioada noiembrie – decembrie a.c., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş Severin va desfăşura activităţi în cadrul campaniei naţionale de prevenire a furturilor din locuinţă și societăți comerciale „Protejează-ți locuința și afacerea! Trăiește în siguranță!”, derulată de Poliţia Română în colaborare cu Asociația Română pentru Tehnica de Securitate.