Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 31 august 2015

Facilităţi servicii de telefonie şi internet pentru persoanele cu dizabilităţi

Ca rezultat al colaborării ANR cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru un studiu cu privire la serviciile de comunicaţii electronice pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, la 1 martie a intrat în vigoare Decizia Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii ANCOM, elaborată în urma unui studiu calitativ cu privire la serviciile de comunicaţii electronice, la care ANR a colaborat. Aceasta prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie şi internet de a asigura, până la 1 noiembrie, accesul şi posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi de a beneficia de serviciile de comunicaţii electronice adaptate nevoilor lor.
Printre cele mai importante, specific persoanelor cu dizabilităţi vizuale sunt:

1 SEPTEMBRIE 1893 – ÎNFIINŢAREA JANDARMERIEI RURALE 1 SEPTEMBRIE 1990 – ÎNFIINŢAREA I.J.J CARAŞ – SEVERIN

1 SEPTEMBRIE 1893 – ÎNFIINŢAREA JANDARMERIEI RURALE
1 SEPTEMBRIE 1990 – ÎNFIINŢAREA I.J.J CARAŞ – SEVERIN
Necesitatea unei forţe specializate puternice a cărei misiune principală să o constituie paza şi ordinea de stat, asigurarea liniştii şi libertăţii cetăţeanului, precum şi a modului de aplicare şi respectare a legilor ţării, au determinat intensificarea acţiunilor factorilor de conducere politică şi militară pentru elaborarea unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară.
Astfel, o primă încercare are loc în 1885, când generalul Radu Mihail, prefectul Poliţiei Bucureştiului a elaborat un proiect de lege pentru organizarea jandarmeriei în întreaga ţară, dar nu s-a concretizat.

Puncte de prim-ajutor pe perioada caniculei

Ca urmare a avertizărilor meteorologice de caniculă, valabile şi pentru judeţul Caraş-Severin, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a aplicat Planul de măsuri pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei municipiului Reşiţa.
Încă de sâmbătă, 29 august 2015, când a fost emisă o avertizare meteorologică “cod galben de caniculă”, în Reşiţa funcţionează cele două puncte de prim-ajutor din Centrul Civic şi din Parcul Tricolorului. Unul a fost amenajat în căsuţa numărul 6 din Centrul Civic iar celălalt se află în căsuţa numărul 3 din Parcul Tricolorului. Acestea vor fi deschise pe perioada avertizărilor meteorologice de caniculă (cod galben,

Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa și partenerii lor vă invită la PROGRAMUL PE LUNA SEPTEMBRIE 2015



PROGRAMUL PE LUNA SEPTEMBRIE 2015

5 septembrie, ora 18,00, Forumul German Dognecea:
Program cultural cu prilejul hramului bisericii romano-catolice, cu formaţia de dansuri populare germane „Enzian“ din Reșița.
6 septembrie, ora 18,00, căminul cultural din Darova, judeţul Timiş:
Participarea formaţiei de dansuri populare germane „Enzian“ din Reșița la un program cultural.
7 septembrie, ora 18,00, cimitirul romano-catolic, Dognecea,
Procesiune cu prilejul hramului bisericii romano-catolice.

Week-end cu numeroase evenimente rutiere, unele cu urmări deosebit de grave


În data de 29.08.2015, ora 19.10, în comuna Fârliug, sat. Scăiuş a fost depistat în trafic un autoturism condus de către S.I. din comuna Fârliug, sat Scăiuş. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că numerele aparţin altui autoturism. În cauză au fost întocmite acte procedurale faţă de conducătorul auto pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat şi cu numere false de înmatriculare.

În data de 30.08.2015, ora 03.22, lucrătorii de poliţie au oprit pentru control pe DN 6, autoturismul condus de către A.V. din comuna Teregova sat Rusca. În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că autoturismul are autorizaţia de circulaţie provizorie expirată din data de 12.06.2015 iar conducătorul auto nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie. Cercetările continuă faţă de A.V. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul pe drumurile publice neînmatriculat şi fără a poseda permis de conducere auto.

duminică, 30 august 2015

COD PORTOCALIU SI COD GALBEN DE CALDURA



 Sursa : Administratia Nationala de Meteorologie
COD : PORTOCALIU
Intervalul : 31 august - 1 septembrie
Zonele afectate : conform textului şi hărţii
Fenomene : val de căldură persistent şi disconfort termic accentuat;
Mesaj :
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

      Luni, 31 august şi marţi, 1 septembrie, valul de căldură va persista în toate regiunile, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35....37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi îndeosebi în zonele de câmpie şi de podiş.

COD PORTOCALIU

Precizări de presă Informații actualizate referitoare la cei 12 cetățeni români reținuți pentru trafic de persoane, în Ungaria, la data de 26 august 2015

În cursul zilei de astăzi, 29 august 2015, cei 12 cetățeni români reținuți pentru trafic de persoane, în Ungaria, la data de 26 august 2015 au fost aduși în fața Judecătoriei Centrale Buda. Judecătoria a hotărât arestarea preventivă pentru toți cei 12 cetățeni români, până la data de 29 septembrie 2015.
Un consul din cadrul Ambasadei României la Budapesta a fost de față la audierile de la judecătorie și a constatat că drepturile procedurale ale cetățenilor români au fost respectate. Aceștia au beneficiat de avocat din oficiu și traducător.

Salarii majorate pentru personalul din sistemul public sanitar

 Personalul din sistemul public sanitar va beneficia de o majorare cu 25% a salariului brut, a soldei lunare brute/salariului lunar brut, începând cu 1 octombrie 2015, comparativ cu nivelul din luna septembrie a acestui an, stabilește o ordonanță de urgență aprobată astăzi de Guvern.
Măsura a fost luată de Guvern în scopul creșterii motivării personalului din sistemul public sanitar și, implicit, a stopării migrației cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate.
Totodată, prin actul normativ se majorează cu același procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Acordarea unor servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice în scopul menţinerii, refacerii sau dezvoltării capacităţilor individuale ale persoanelor vârstnice

Informare privind acordarea unor servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice în scopul menţinerii, refacerii sau dezvoltării capacităţilor individuale ale persoanelor vârstnice.   

Taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante, recuperată pe cale administrativă

 Persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acțiune în instanță, potrivit unei ordonanțe aprobată astăzi de Guvern.
Persoanele aflate în această situație pot solicita restituirea taxei prin cerere adresată organului fiscal. Cererile se soluționează în termen de 45 de zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică persoanei interesate în maximum 10 zile de la emitere. Împotriva deciziei organului fiscal, precum și în cazul în care cererea nu a fost soluționată în termenul legal, persoana interesată poate face contestație în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care decizia trebuia comunicată. Contestația se soluționează în 45 de zile de la înregistrare. Dacă nici în acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este soluționată sau persoana interesată contestă în continuare decizia organului fiscal, persoana interesată poate face plângere la instanţa judecătorească de contencios administrativ competentă, în condiţiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.

sâmbătă, 29 august 2015

Informații actualizate referitoare la cazul șoferului român reţinut în Ungaria, la data de 28 august 2015, pentru trafic de persoane



Consulatul General al României la Szeged a fost notificat oficial de către autorităţile ungare astăzi, 29 august 2015, cu privire la faptul că cetăţeanul român se află în continuare reţinut în arestul poliţiei din Kecskemét, Bacs-Kiskun, Ungaria.
Acesta a fost reţinut pentru trafic de persoane în urma unui accident petrecut pe autostrada M5 din Ungaria.
Până în acest moment, acesta nu a solicitat asistenţă consulară din partea oficiului consular român din  Szeged.
Consulatul General al României la Szeged menține legătura cu autorităţile ungare în acest caz.

Precizări de presă cu privire la reţinerea a patru cetăţeni români de către autorităţile ungare, astăzi, 29 august

 La solicitarea Consulatului General al României la Szeged, poliţia ungară a confirmat în cursul zilei de astăzi 29 august 2015, reţinerea a patru cetăţeni români în regiunea Csongrad, suspectați de trafic de persoane.
Potrivit primelor informaţii obţinute, cei patru cetăţeni români urmează să fie prezentaţi în faţa unui judecător care va decide cu privire la situaţia juridică a acestora.
Menţionăm că, până la acest moment, niciuna din cele 4 persoane nu a solicitat asistenţă consulară din partea oficiului consular român.

Drepturile şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a persoanelor cu dizabilităţi vizuale.

Informare demersuri si actiuni ANR
Informare asupra demersurilor realizate de Asociaţia Nevăzătorilor din România pe lângă autorităţile statului cu privire la drepturile şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a persoanelor cu dizabilităţi vizuale.
  1. Ca urmare a şedinţei de lucru din luna august, avută în cadrul Consiliului de analiză a problemelor persoanelor cu handicap din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi care a avut în dezbatere proiectul Planului operaţional pentru implementarea Strategiei naţionale “O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi, 2015-2020” ce se doreşte a fi aprobat în acest an, ANR a insistat şi în această etapă, pentru rezolvarea unor problemele existente şi introducerea unor facilităţi noi, după cum urmează:

MEDIEREA IN MATERIA PENALA


Medierea penală reprezintă o formă prin care se realizează justiţia restaurativă şi se bazează în principal pe dialogul dintre victimă şi infractor. Medierea penală devine posibilă în cazul infracțiunilor pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părților înlătură răspunderea penală (art. 67 alin.2 NCPP).
              În cauzele penale medierea trebuie să se desfăşoare astfel încât să fie garantat dreptul fiecarei părţi la asistenţă juridică şi, dacă este cazul, la serviciile unui interpret. Procesul-verbal întocmit prin care se închide procedura medierii trebuie să precizeze dacă părţile au beneficiat de asistenţa unui avocat şi de serviciile unui interpret ori, dupa caz, să menţioneze faptul că au renunţat expres la acestea

Eliberare tichete de calatorie pentru pensionari

Primăria Municipiului Reşiţa, prin Serviciul Public Direcţia de Asistenţă Socială”, anunţă că, în perioada 1-18 septembrie 2015, se eliberează tichetele şi legitimaţiile de transport gratuit pentru toţi pensionarii din municipiul Reşiţa cu o pensie netă care nu depăşeşte 800 de lei, precum şi celor cu vârsta de 70 de ani, indiferent de cuantumul pensiei.
Persoanele care locuiesc în Lunca Bârzavei (Govândari), Câlnic, Ţerova, Moniom se pot prezenta în spaţiul situat pe aleea Domogled numărul 1 (Microraion IV, cartier Lunca Bârzavei), lângă Serviciul Public “Direcţia Impozite şi Taxe Locale”.

vineri, 28 august 2015

Au fost găsiți mai mulți refugiați asfixiați

Referitor la informațiile potrivit cărora un cetățean român ar fi proprietarul camionului abandonat în Austria, în care au fost găsiți mai mulți refugiați asfixiați, vă transmitem următoarele:
În urma demersurilor întreprinse pe lângă poliția austriacă, Ambasada României la Viena a fost informată că autovehiculul are numere de înmatriculare ungare provizorii.
Potrivit informațiilor obținute până la acest moment, niciun cetățean român nu este implicat în incident. Poliția austriacă continuă cercetările în acest caz.

Precizări de presă privind situaţia celor 16 români reţinuţi în Ungaria pentru trafic de persoane

 Ambasada României la Budapesta a fost informată astăzi, 28 august 2015, de către poliţia ungară, despre faptul că 4 cetăţeni români au fost reţinuţi la data de 26 august 2015 în Budapesta, fiind cercetaţi pentru trafic de persoane. Potrivit informării poliţiei ungare, cei 4 cetăţeni români vor fi audiaţi în cursul zilei de astăzi, 28 august 2015.
Reamintim că în cursul zilei de ieri, 27 august 2015, alţi 12 cetăţeni români suspectaţi de trafic de persoane au fost reţinuţi şi audiaţi de autorităţile ungare, cu propunerea de arestare preventivă.

SITUAŢIA LOCURILOR DE MUNCĂ VACANTE LA DATA DE 28.08.2015

 SITUAŢIA LOCURILOR DE MUNCĂ VACANTE

Renta viagera cuvenita pentru anul 2014

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește că pentru a intra în posesia rentei viagere cuvenite pentru anul 2014, rentierii trebuie să se prezinte până la data de 31 august 2015, inclusiv, la centrele județene al Agenției de Plăți și Intervenție în vederea vizării carnetelor de rentier agricol.
Rentierii agricoli cu domiciliul în București se pot prezenta atât la Centrul APIA al Municipiului București din Piața Rosetti nr. 4,

COD GALBEN DE CALDURA


 

Sursa : Administratia Nationala de Meteorologie
COD : GALBEN
Intervalul : 29 si 30 august
Zonele afectate : conform textului şi hărţii
Fenomene : caniculă şi disconfort termic;
Mesaj :
ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Optarea primirii indemnizaţiei de însoţitor prin DGASPC printr-o cerere

Optarea primirii indemnizaţiei de însoţitor prin DGASPC printr-o cerere
Data publicării: Ieri, 27 august 2015
Datorită numeroaselor nemulţumiri din teritoriu cu privire la diferenţa neechitabilă, în prezent de 113 lei, dintre cuantumurile indemnizaţiilor de însoţitor primite prin Casele de Pensii şi cele primite prin DGASPC-uri, dorim să vă aducem la cunoştinţă cadrul legal prin care puteţi beneficia de cuantumul mai mare în baza unei cereri adresate DGASPC-ului judeţean:
Persoanele care au calitatea de pensionar de invaliditate gradul I, inclusiv după trecerea la pensie pentru limită de vârstă şi primesc indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 din Legea nr. 263/2010 prin Casa Naţională de Pensii Publice, calculată la 80% din valoare punctului de pensie (în prezent de 664 lei), pot opta pentru primirea indemnizaţiei de însoţitor prevăzută la art. 43  şi art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, prin DGASPC-uri, echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii (în prezent de 777 lei).

joi, 27 august 2015

Situaţia plăţilor pentru cererile de sprijin înregistrate în anul 2014 şi perioada 01.01.- 30.06.2015 conform legislaţiei în vigoare, pentru aplicarea schemelor de plăţi în sectoarele zootehnic şi vegetal, altele decât schema de plată unică pe suprafaţă



Informare privind situaţia plăţilor pentru cererile de sprijin înregistrate în anul 2014 şi perioada 01.01.- 30.06.2015 conform legislaţiei în vigoare, pentru aplicarea schemelor de plăţi în sectoarele zootehnic şi vegetal, altele decât schema de plată unică pe suprafaţă.
   Prezintă: Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Caraş-Severin.
INFORMARE PRIVIND SITUAȚIA PLATILOR PENTRU CERERILE DE SPRIJIN INREGISTRATE ÎN ANUL 2014 SI PERIOADA 01.01.2015-30.06.2015 CONFORM LEGISLATIEI IN VIGOARE, PENTRU APLICAREA SCHEMELOR DE PLATI IN SECTOARELE ZOOTEHNIC SI VEGETAL, ALTELE DECAT SCHEMA DE PLATA UNICA PE SUPRAFATA

Locuri de munca in strainatate, prin reteaua Eures

Toate ofertele valide (interogare la data de : 27.08.2015 )                                                                                                                      
Nr. oferta    Tara    Regiune    Localitate    Firma    Ocupatie    ISCO COD COR    NACE CAEN    Nr posturi    Descriere loc munca    Cerinte loc munca    Limbi straine    Salariu    Alte beneficii    Durata contract    Termen valabilitate oferta    Consilier eures    e-mail    Telefon    Mod de aplicare

3120    Belgia    VALONA    TOURNAI 7500    CABINET INFIRMIER DU PAYS VERT    infirmier/ asistent medical    2221    8621    2    Veti ajuta la ingrijirea medicala necesara in centrele de cazare pentru adulti cu dizabilitati. Principalele responsabilitati: furnizarea de servicii medicale pre- si post-operatorii; monitorizare pacienti, administrare medicamentatie, infuzii intravenoase; prelevare de probe, puls, temperatura, presiunea sangelui de la pacienti; inregistrarea constatarilor in evidente; organizarea volumului de munca; acordarea de sprijin emotional pacientilor si rudelor acestora; tutorat pentru cadrele medicale in practica.    obligatoriu diploma de calificare pentru profesia de infirmier sau asistent medical; limba franceza- bine    limba franceza- bine    conform contractului colectiv de munca din domeniu    chirie la pret scazut    contract pe perioada nedeterminata , part-time sau full-time    12.10.2015    Alina Elena Popa    bc_eures@bc.anofm.ro    0234 541 676 si 0234 576 736    Se transmite CV-ul doar in limba franceza, in atentia domnului Mallie, la urmatoarea adresa de email: candidatures@cipv.be . Doar persoanele selectate vor fi contactate.

3005    Germania    Baden Wurttemberg    Stuttgart    HKS

Amenzile aplicate constructorilor pentru lucrările la reţelele de apă şi canalizare, derulate prin POS Mediu

La sediul Primăriei Municipiului Reşiţa s-a desfăşurat un nou Comandament operativ privind lucrările la reţelele de apă şi canalizare, care se execută pe raza oraşului, în cadrul contractului de lucrări “Reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune, reţelelor de distribuţie şi reţelelor de canalizare în municipiul Reşiţa”, finanţat prin POS Mediu.
Au participat Primarul Municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, responsabili din cadrul administraţiei publice locale, reprezentanţi ai operatorului judeţean de apă şi canalizare - SC AquaCaraş SA- şi reprezentanţii constructorilor.
Cetăţenii, prezenţi la şedinţă, au semnalat o serie de probleme, care au apărut în urma lucrărilor la reţelele de apă şi canalizare, în Ţerova şi pe str. Ciprian Porumbescu.

Întreţinerea faţadelor clădirilor

Inspectori din cadrul Direcţiei Urbanism şi Amenajarea Teritoriului în colaborare cu poliţişti locali au reluat recent seria controalelor tematice în teren privind întreţinerea faţadelor clădirilor de pe raza municipiului.
Zonele vizate au fost Muncitoresc-Minda. În urma verificărilor, au fost transmise somaţii la 21 de proprietari de imobile pentru luarea măsurilor corespunzătoare de întreţinere a faţadelor.
La unele dintre imobile nu au fost identificaţi proprietarii, fiind transmise adrese în vederea identificării. Măsurile dispuse constau în transmiterea unui avertisment scris şi aplicarea de 9 amenzi în valoare totală de 5.000 de lei pentru nerefacerea faţadei imobilului.

Continuă seria de evenimente rutiere

- În data de 26.08.2015, ora 12.45, lucrătorii Secţiei 5 Poliţie Rurală Bocşa au depistat pe raza localităţii Berzovia în afara părţii carosabile un autoturism înmatriculat în străinătate care prezenta mai multe avarii. La scurt timp a fost identificat şi conducătorul autoturismului, C.R., din Berzovia, sat Gherteniş, care a plecat la domiciliu pentru a găsi o autoutilitară în vederea remorcării acesteia. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că acesta a condus autoturismul din direcţia Gherteniş - Berzovia iar într-o curbă la dreapta a pierdut controlul ieşind în afara părţii carosabile. Totodată s-a mai stabilit că autoturismul este radiat de către autorităţile spaniole. În cauză au fost întocmite acte procedurale pentru săvârşirea infracţiunii de punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

miercuri, 26 august 2015

Atenționare de călătorie Macedonia - stare de necesitate în zonele de frontieră cu Grecia și Serbia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Republica Macedonia că a fost instaurată starea de necesitate în zonele aferente localităților Gevgelija (frontiera cu Republica Elenă) și Kumanovo (frontiera cu Republica Serbia) pentru 30 de zile, din cauza fluxului de migranți din Orientul Mijlociu.
Starea de necesitate vizează strict persoanele/ grupurile de persoane amintite mai sus, fără a fi periclitată tranzitarea celor două puncte de frontieră de către alte persoane.

Eveniment ce s-a produs în ziua de 25 august 2015 la SC TMK SA, Reşiţa


La Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a fost comunicat un eveniment ce s-a produs în ziua de 25 august 2015 la SC TMK SA, Reşiţa.
Persoana accidentată, un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost lovită de o piesă cu greutate şi dimensiuni foarte mari, în timpul operaţiunilor de încărcare într-un vagon.
Facem menţiunea potrivit căreia victima, de meserie lăcătuş mecanic, este salariata unui angajator din judeţul Hunedoara.
Un inspector de muncă din cadrul

COMUNICAT DE PRESĂ - Asociaţia Nevăzătorilor din România


Asociaţia Nevăzătorilor din România, organizaţia naţională reprezentativă a persoanelor cu deficienţă vizuală, recunoscută ca având statut de utilitate publică, prin H.G. 1033/03.09.2008, se dezice în mod categoric de acţiunea de protest din data de 25 august 2015, iniţiată la Bucureşti de un grup de nevăzători, sub egida Asociaţiei Unison din Buzău.
Manifestanţii au avut revendicări ce vizează pe de o parte probleme de interes general ale nevăzătorilor şi, pe de altă parte, aspecte de ordin specific referitoare la modul de funcţionare a asociaţiei noastre.

NU VĂ LĂSAŢI ÎNŞELAŢI !!!

 În data de 24.08.2015, un notar public în oraşul Băile Herculane, a sesizat poliţia că la biroul notarial s-a prezentat C.D. din Băile Herculane, pentru a ridica „Premiul Aniversar Romtelecom”, în valoare de 38.000 lei. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în data de 24.08.2015, C.D. a depus într-un cont bancar suma de 12.000 lei, pe numele C.L., cu care a vorbit la telefon şi i-a spus că a câştigat premiul respectiv. C.L., care locuieşte în oraş Ştefăneşti, sat Goleşti, jud. Argeş, a ridicat suma respectivă de

Accident rutier cu urmări grave

În data de 25.08.2015, ora 15.50, Poliţia Municipiului Reşiţa a fost sesizată despre producerea unui accident rutier cu urmări grave, pe Bulevardul Muncii. În timp ce S.L.F., de 17 ani, din localitate, conducea un atelaj hipo, în direcţia Bulevardul Muncii – cartier Câlnic, caii s-au speriat şi au pornit în galop, moment în care din căruţă au căzut pe carosabil, accidentându-se, conducătoarea atelajului şi o pasageră minoră.  În urma producerii accidentului conducătoarea atelajului a fost rănită uşor, iar minora C.B.A., de 8 ani, a fost diagnosticată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa cu

marți, 25 august 2015

Inspecția Muncii a aplicat amenzi de 2.372.600 de lei din care 526.600 de lei numai în domeniul securității și sănătății în muncă, în perioada 17-21 august

Inspecția Muncii a aplicat amenzi de 2.372.600 de lei din care 526.600 de lei numai în domeniul securității și sănătății în muncă, în perioada 17-21 august 

”În armonie cu standardele europene din domeniul securității și sănătății în muncă promovăm o cultură de prevenire a riscurilor pentru a îmbunătăți condițiile de muncă. Cu fiecare acțiune de control întărim capacitatea instituțională a Inspecției Muncii de a perpetua rolul consacrat pe care și l-a dobândit pe piața muncii.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Şedinţe la Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin


Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin organizează miercuri, 26 august a.c., la sediul Palatului Administrativ, Sala de ședințe de la etajul I următoarele:
                   - şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin, cu începere de la ora 10,00, având următoarea tematică:
1. Informare privind acordarea unor servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice în scopul menţinerii, refacerii sau dezvoltării capacităţilor individuale ale persoanelor vârstnice.
2. Informare privind acordarea serviciilor de îngrijire social-medicale la domiciliul persoanelor vârstnice şi la punctele de lucru ale ONG-urilor.
3. Diverse
               - şedinţa Comisiei de Dialog Social a Judeţului Caraş-Severin, cu începere de la ora 12,00, având următoarea tematică:

Vandalizarea locurilor de joaca


Ca urmare a unor verificări în zonă efectuate de către responsabili din cadrul Primăriei Municipiului Reşiţa, s-a constatat că unele locuri de joacă de pe raza oraşului au fost din nou vandalizate.
Au fost inventariate pagube la locul de joacă din zona Marginea şi la cel din Mociur, unde au fost distruse obiecte de joacă, bănci şi porţiuni din gardul de împrejmuire.
Menţionăm că Serviciul Public - Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local, Serviciul de Iluminat Public şi Deszăpezire- efectuează periodic lucrări de reparaţii şi de modernizare a locurilor de joacă şi monitorizează starea acestora.

Monitorizare şi control la angajatorii care recrutează şi plasează forţă de muncă din România în străinătate.

Rezultatul activităţilor de monitorizare şi control la angajatorii care recrutează şi plasează forţă de muncă din România în străinătate. Deficienţe identificate şi măsuri dispuse pentru asigurarea respectării legislaţiei specifice în domeniu.”

Conform normelor în vigoare, cetăţenii români pot desfăşura activitate în afara granitelor tarii, în următoarele condiţii:

1. Ca urmare a încheierii unui contract de mediere intre agentul de ocupare a forţei de munca si persoana care solicita să lucreze în străinătate conf. Legii nr. 156/2000, republicată şi a H.G. nr. 384/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate;

Asociația Sprijin Pentru Autism

Asociația Sprijin Pentru Autism vrea să deschidă primul Centru de servicii gratuite de terapii de recuperare și afterschool integrativ pentru copii cu autism cu vârste cuprinse între 2-18 ani
Credem cu tărie ca serviciile integrate pe care Centrul le va furniza sunt cheia succesului în recuperarea copiilor cu autism !
Prin programul 'Ne pregătim pentru Viața', Asociația Sprijin Pentru Autism va oferi gratuit servicii în beneficiul comunității, în perioada ianuarie 2016 — decembrie 2018, cu scopul îmbunătățirii vieții a 20 de copii cu autism și a familiilor lor

luni, 24 august 2015

Îmbunătăţirea statutului de conservare al speciilor şi habitatelor prioritare din zona umedă Porţile de Fier

Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, în colaborare cu partenerii proiectului LIFE10 NAT/RO/740 Îmbunătăţirea statutului de conservare al speciilor şi habitatelor prioritare din zona umedă Porţile de Fier, desfăşoară în perioada 26-29 august 2015 acţiunea din cadrul proiectului - aplicaţia demonstrativă “Modalităţi de reducere a biomasei speciilor acvatice invazive  şi a celor native cu caracter invaziv”.
Activitatea se adresează în special managerilor de arii protejate ce includ luciu de apă şi reprezentanţilor R.A. Apele Române. Scopul acestor activităţi este de a veni în sprijinul

Informaţii de călătorie:Bulgaria – Restricții de circulație la punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse


Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Republica Bulgaria că, urmare lucrărilor de reabilitare la podul de peste fluviul Dunărea, de la Giurgiu, circulația rutieră pe DN 5 (E 85) se desfășoară îngreunat la punctul de trecere a frontierei Giurgiu - Ruse, traficul desfășurându-se alternativ pe o singură bandă.
Pentru evitarea ambuteiajelor, se recomandă folosirea următoarelor rute alternative de trecere a frontierei de stat româno-bulgare, în ambele sensuri, atât de către vehiculele destinate transportului public de mărfuri și persoane, cât și de către autoturisme:

Noutăți în implementarea POCA 2014-2020: Termen prelungit pentru prima cerere de proiecte și pentru consultarea a două ghiduri; alte două ghiduri lansate în consultare

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 (AM POCA), a prelungit termenul de depunere a proiectelor în cadrul primei cereri.Astfel, noul termen de depunere pentru cererea de proiecte IP1/ 2015 este 14 septembrie a.c., ora 16,00 Cererea se referă la Sprijin pentru acțiunile din Strategia pentru consolidarea administrației publice 2014 — 2020, anexa 3 și măsurile privind dezvoltarea capacității administrative din condiționalitățile ex-ante enumerate în Acordul de parteneriat cu România 2014 — 2020 sau în cadrul fiecărui program operațional. Anunțul a fost făcut printr-un corrigendum publicat pe site-ul programului, care anunță și modificări ale unor secțiuni din Ghidul Solicitantului.

Lucrările de reabilitare a suprafeţelor carosabile şi pietonale în municipiul Reşiţa

În această săptămână continuă lucrările de reabilitare a suprafeţelor carosabile şi pietonale în municipiul Reşiţa, conform graficului.

Sunt în curs de execuţie lucrările de asfaltare a carosabilului cu mixtură asfaltică în cartierul Lend, pe străzile Scoruşului, pe o bandă de circulaţie în sensul de mers spre staţiunea Secu, şi pe str. Primăverii, pe a doua bandă de circulaţie, în sensul de mers spre Reşiţa (Lend).

Infracţiuni rutiere care pun în pericol ceilalţi participanţi la trafic

- În data de 23.08.2015, ora 02.30, pe DN 57 la km 169+300 m, în afara localităţii Grădinari, a fost depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Franţa, condus de C.D. de 41 ani din comuna Ticvaniu Mare, persoană care nu posedă permis de conducere. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică şi era foarte recalcitrant, a fost încătuşat şi condus la sediul Poliţiei Oraviţa unde a fost testat alcooltest, rezultatul fiind pozitiv, acesta a fost condus la Spitalul Orăşenesc Oraviţa unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză au fost întocmite acte procedurale pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere sub influenţa alcoolului şi fără permis de conducere.

duminică, 23 august 2015

Noi reguli privind indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

Persoanele care realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe activități vor beneficia de concediu și de indemnizația pentru creșterea copilului pe baza documentelor care dovedesc suspendarea a cel puțin uneia dintre activități, potrivit unei Hotărâri aprobate astăzi de Guvern. Actul normativ modifică și completează normele metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Invitaţie la vernisajul unei expoziţii şi la un program cultural dedicate lui Robert Stolz



Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa şi Societatea pentru Cultură „Metarsis” au deosebita onoare de a invita pe cei interesaţi la vernisajul expoziţiei organizate cu prilejul aniversării ultimului mare compozitor de muzică de operetă al Vienei, Robert Stolz, de la a cărui naştere se împlinesc la 25 august 135 de ani.
Pentru acest mare compozitor vienez, etnicii germani din Banatul Montan au avut o inimă deschisă şi un deosebit respect, muzica lui fiind cântată pe toate scenele culturale ale etniei germane din Banatul Montan, atât în timpul vieţii sale (1880 - 1975), cât şi după moarte, până în zilele noastre.

Dezinsecţie pentru combaterea muştelor, a ţânţarilor şi a căpuşelor


Primăria Municipiului Reşiţa anunţă că lucrările de dezinsecţie pentru combaterea muştelor, a ţânţarilor şi a căpuşelor au fost reprogramate în 25 şi 26 august 2015.
Acţiunea de dezinsecţie va cuprinde:
I.             Dezinsecţia aeriană
- se va desfăşura în seara zilei de 25 august 2015, începând cu orele 1830 , şi în dimineaţa zilei de 26 august  2015, între orele 0630-0900.
II. Tratamente de la sol
- se vor efectua în seara zilei de 25 august 2015 şi în dimineaţa zilei de 26 august pe toate suprafeţele verzi ale municipiului, parcuri, locuri de joacă, maluri de râu, liziera pădurii, principalele artere de circulaţie.
III. Tratament contra căpuşelor

Înşelăciuni cu presupuse bijuterii din aur


În ultima perioadă sunt tot mai multe semnale că escrocii îşi diversifică încontinuu metodele de a „câştiga bani” pe seama naivităţii de care dau dovadă, deseori, cetăţenii de bună credinţă.
Autorii înşelăciunilor nu au în vocabular cuvinte precum: scrupule sau moralitate. Ei vor doar să câştige. Nu îşi permit să „scape victima” pentru că infracţiunea de înşelăciune, odată dovedită în elementele sale constitutive, se pedepseşte cu ani grei de închisoare. Aşadar, escrocii îşi asumă riscuri mari pentru obţinerea unui câştig maxim posibil într-un timp foarte scurt.

sâmbătă, 22 august 2015

Informaţii de călătorie:Grecia - posibile furtuni puternice




Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează  sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Republicii Elene că, Serviciul de Meteorologie elen (EMY) avertizează cu privire la schimbarea vremii, începând cu data de 22 august 2015, respectiv producerea unor furtuni puternice în regiunile Macedonia centrală și estică, Tessalia, insulele Sporades, Tracia, nordul insulei Evia și alte zone din partea continentală estică.

IMPLEMENTAREA MĂSURILOR DE MEDIU ŞI CLIMĂ DIN CADRUL PNDR 2014 - 2020

În conformitate cu Legea nr. 1/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Agentia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este instituţia responsabilă cu gestionarea unor forme de sprijin destinate susţinerii agriculturii, acordând sprijin financiar solicitanţilor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare.

APIA:

IMPLEMENTAREA MĂSURILOR DE MEDIU ŞI CLIMĂ DIN CADRUL PNDR 2014 - 2020

În conformitate cu Legea nr. 1/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Agentia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este instituţia responsabilă cu gestionarea unor forme de sprijin destinate susţinerii agriculturii, acordând sprijin financiar solicitanţilor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare.

APIA:

„Enzian”-ul reşiţean la Neumarkt, în Austria

Deşi ne aflăm în plină vacanţă estivală, formaţiile Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin desfăşoară o bogată activitate culturală.
Chiar în această săptămână, Marianne şi Nelu Florea se află împreună cu o parte a formaţiei de dansuri populare germane „Enzian” din Reşiţa la Casa Europei „Karl Brunner” din Neumarkt / Stiria, unde participă la o tabără internaţională cu tineri din Austria, Ungaria şi România.

Atenţie organizatorilor de evenimente, care intenţionează să organizeze diverse acţiuni pe raza municipiului Reşiţa

Primăria Municipiului Reşiţa atrage atenţia organizatorilor de evenimente, care intenţionează să organizeze diverse acţiuni pe raza municipiului Reşiţa, pe domeniul public, şi care presupun o mare afluenţă de public, că acestea trebuie aduse la cunoştinţa autorităţii publice locale, în scopul asigurării unor condiţii adecvate bunei desfăşurări.
Administraţia locală îşi exprimă, şi pe această cale, deschiderea şi disponibilitatea de a susţine evenimente şi doreşte ca acestea să fie corelate cu programările lucrărilor derulate de municipalitate, pentru a nu produce disconfort organizatorilor, participanţilor la eveniment sau locuitorilor din zona respectivă.