Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 30 septembrie 2012

Ajutoare pentru sezonul rece ( II )

Ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri

 Familiile şi persoanele singure din municipiul Reşiţa al căror venit net mediu lunar pe membru de familie nu depăşeşte 615 lei, pot depune cereri şi declaraţii pe propria răspundere, în vederea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu combustibili solizi sau petrolieri, pentru sezonul rece (01.11.2012 – 31.03.2013).
Formularele necesare se ridică de la ghişeul nr. 1 al Direcţiei de Asistenţă Socială (str. Libertăţii, nr. 18-22) în perioada 01.10.2012 – 05.10.2012.
După completare, formularele, împreună cu actele necesare vor fi depuse la camera nr. 5 a Direcţiei de Asistenţă Socială, în perioada 08.10.2012 – 26.10.2012, în ordinea alfabetică a numelor de familie. Accesul se face prin curtea Romtelecom.
– în perioada 08.10.2012 – 12.10.2012 cei ale căror nume de familie încep cu una dintre literele A, B, C, D, E, F, G, H;
– în perioada 15.10.2012 – 19.10.2012 cei ale căror nume de familie încep cu una dintre literele I, J, K, L, M, N, O, P:
– în perioada 22.10.2012 – 26.10.2012 cei ale căror nume de familie încep cu una dintre literele R, S, Ş, T, Ţ, U, V, W, Z.
Valoarea minimă a ajutorului pentru combustibili solizi sau petrolieri este de 16 lei pentru un venit net mediu lunar pe membru de familie cuprins între 540,1 lei şi 615 lei. Valoarea maximă este de 54 de lei, pentru un venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 155 de lei.

Delegatie cultural-artistica

Primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, a primit vineri, 28.09.2012 vizita unei delegaţii cultural-artistice, alcătuită din finaliştii Concursului Naţional de Interpretare vocală Mariana Drăghicescu” şi reprezentanţi ai primăriilor din judeţele Sibiu şi Braşov.

Tinerii provin din judeţele Alba, Olt, Sibiu, Hunedoara, Mureş, Bihor şi Caraş-Severin.
În cadrul întâlnirii, au fost purtate discuţii privind diferite proiecte comune, naţionale şi internaţionale.

Liga a III-a de fotbal Seria a IV-a, etapa 5

 
Rezultate:
AFCM Reşiţa – Minerul Motru 2-2
Minerul Jilţ Mătăsari – Millenium Giarmata 0-1
Jiul Rovinari – Pandurii II Târgu Jiu 1-1
ACS Flacăra Făget – CS Vladimirescu 2003 1-0
CS Vulturii Lugoj – Muncitorul Reşiţa 3-0
Apă Craiova şi Autocatania Caransebeş au stat în această etapă.

sâmbătă, 29 septembrie 2012

PROGRAM “ZILELE CULTURII SARBILOR DIN ROMANIA LA RESITA” 2012



Parcul Tricolor
VINERI  28 SEPTEMBRIE 2012 - 18:00 – 23:00
spectacol de muzică populară
MILE KUKKI
ILIA CONSTANTINOVIC
FRATII MILOS
ACA CIRCOVIC ŞI ZORAN
SÂMBĂTĂ 29 SEPTEMBRIE 2012  – 18:00 – 23:00
“ Regalul folclorului sârbesc”
Orchestră de tamburaşi   Batini Beciari – din Sânnicolau Mare
Ansamblul SF SAVA   - din Sânnicolau Mare
Ansamblul  STENKA LIUBCOVA
 Ansamblul PLAVI  DELIA – din Sânpetru Mare
Ansamblul MLADOST  - din Timişoara
 Ansamblul MIHAILO ANDREVICI – din Petrovaselo     
DUMINICA 30 SEPTEMBRIE 2012  – 18: 00 – 23 : 00
PERA TODOREVIC ŞI FORMAŢIA DE TAMBURAŞI
orchestra de tamburaşi “SPOMENARI”
IVAN KUKOLJ KUKI
JELENA BROCIC
SEKI TURCOVIC
DRAGAN PANTIC SMEDEREVAC
 ACOMPANIAMENT FORMAŢIA „ TIGROVII” CONDUSA DE  BORKO RADIVOIEVIC
        

CHIRVAI /RUGĂ LA VODNIC

DOBRI DOŞLI!/BINE AŢI VENIT!



    ROMÂNIA
    
CARAŞ - SEVERIN                      
INORITATEA CROATĂ 


  În România, minoritarii croaţi sunt concentraţi în majoritate în judeţul Caraş-Severin. Ariile locuite şi  vorbite de minoritatea croată sunt compacte,  fiind dispuse în mediu rural în jurul celor două comune: Caraşova cu satele aparţinătoare (Nermed, Iabalcea) şi Lupac cu satele aparţinătoare (Clocotici, Rafnic, Vodnic)


Localitatea  Vodnic numit şi Vodnik (în croată), este populat preponderent de croaţi.

Localizat  intre localitatile Resita si Oraviţa, este şi localitatea VODNIC 

Localitatea Vodnic se afla la circa 10 km de Reşiţa Vodnic este aşezat pe latitudinea 45,24691 grade şi longitudine 21,80009 grade.
Altitudinea aşezării este de 224 m faţă de nivelul mării
Vodnic ( croată Vodnik) este o localitate în judetul Caras-Severin,Banat,România
Administrativ ,Vodnic este localitate în componenţa comunei Lupac din judeţul Caraş - Severin, România

Judeţ:Caraş-Severin Codul postal 32720
Religie:Romano-catolica
Hramul: Sfântul Apostol Mihai
Paroh: Pr. Petar Dobra
În cadrul comunităţii croate există în afară de Uniunea Croaţilor din România care  reprezintă minoritatea croată din România în Parlamentul României, sunt şi alte organizaţii care încearcă să promoveze identitatea culturală a acestei minorităţi în ţară cât şi peste hotare.

Locuitorii din VODNIC, urează tuturor celor care vor veni:
      Bine aţi venit! Distracţie plăcută!

Ajutoare pentru sezonul rece ( I )

Ajutor pentru gaze naturale

Familiile şi persoanele singure din municipiul Reşiţa al căror venit net mediu lunar pe membru de familie nu depăşeşte 615 lei, pot depune cereri şi declaraţii pe propria răspundere, în vederea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, pentru sezonul rece (01.11.2012 – 31.03.2013).
Formularele necesare se ridică de la ghişeele Direcţiei de Asistenţă Socială (str. Libertăţii, nr. 18-22) în perioada 01.10.2012 – 05.10.2012.
După completare, formularele, împreună cu actele necesare vor fi depuse la ghişeele numerele 1, 2, 3 şi 4 ale Direcţiei de Asistenţă Socială, în perioada 08.10.2012 – 26.10.2012, în ordinea alfabetică a numelor de familie:
– în perioada 08.10.2012 – 12.10.2012 cei ale căror nume de familie încep cu una dintre literele A, B, C, D, E, F, G, H;
– în perioada 15.10.2012 – 19.10.2012 cei ale căror nume de familie încep cu una dintre literele I, J, K, L, M, N, O, P:
– în perioada 22.10.2012 – 26.10.2012 cei ale căror nume de familie încep cu una dintre literele R, S, Ş, T, Ţ, U, V, W, Z.
Valoarea minimă a ajutorului pentru gaze naturale este de 19 lei pentru un venit net mediu lunar pe membru de familie cuprins între 540,1 lei şi 615 lei. Valoarea maximă este de 262 de lei, pentru un venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 155 de lei.
                       VA URMA